Limfóma világnap: időben felfedezni, időben kezelni

A Magyar Rákellenes Liga ebben az évben Budapesten a VI. kerületi Jókai térre hívja a limfómában, a nyirokrendszer daganatos elváltozásában érintett betegeket, családtagjaikat, érdeklődőket. Ezen a napon a Föld sok országa zöldbe borul, így igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a limfómára, erre a kevésbé ismert, rosszindulatú, nyirokrendszeri betegségre. Vidéken is lesznek programok.

A Limfóma Világnap ötlete az Egyesült Államokból ered, azzal a céllal, hogy orvosok, betegszervezetek, betegek és családtagjaik összefogásával létrejöjjön egy felvilágosító kampányt erről a betegségről.

A 2011-es fővárosi esemény programja:

10 órától jótékonysági kézműves vásár

13 órától Limfóma Információs Pont: szakorvosok várják személyre szabott tájékoztatással az érdeklődőket a limfóma betegségről, diagnosztizálásról, kezeléséről.

14 órától orvos-beteg találkozó: az érintett betegek és hozzátartozóik részére konzultáció az ország neves onkológusainak részvételével

E napon nemcsak Budapesten lesznek rendezvények. Limfóma Információs Pontot állítanak fel például Szegeden a Dugonics téren is 13 órától, majd 14 órától elismert hematológus szakorvosok tartanak előadásokat a Katolikus Ház dísztermében. Az előadók sorában ott lesz prof. dr. Borbényi Zita Szegedről, dr. Jakucs János Gyuláról, dr. Gurzó Mihály Kecskemétről, dr. Pettendi Piroska Szolnokról.

15 órától “országos körkapcsolás” (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) keretében égbe szökő léggömbök kavalkádja hívja fel a figyelmet a Limfóma Világnapra. Szegeden a program ideje alatt a “Testközelben a rák” című kiállítás is megtekinthető.

Kapcsolódó cikkek:
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Hematológia: az őssejt-transzplantáció gyakorlata
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Top