Magyar-román ultrahang, CT, mammográfiai fejlesztés Makón

Telediagnosztikai központ kezdi meg működését egy magyar-román uniós támogatású projekt keretében a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban, ahol több diagnosztikai berendezést is beszereztek.  – közölte az intézmény főigazgatója kedden a településen.

– Fontos volt, hogy egy olyan távdiagnosztikai hálózat jöjjön létre, amelyben az alkalmazott eljárások megfelelnek a XXI. század követelményeinek – idézi az MTI írása Baráth Lajost, az az intézmény főigazgatóját. A fejlesztés érintette a hagyományos radiológiát, a CT-t, az ultrahang-diagnosztikát és a mammográfiát. Ezek az osztályok évente 14 ezer beteget látnak el és 25 ezer beavatkozást végeznek el.

A főigazgató elmondta: a projekt a határon átívelő betegforgalomra épít, a partnerek között telediagnosztikai rendszer jön létre, amely nyitott az új csatlakozókra. A kórház ezzel a rendszerrel oktatási központtá is válik, nő az ellátás minősége, s a munkatársak korszerű orvostechnikai eljárásokkal dolgozhatnak. Baráth Lajos hozzátette: Európában egyébként ez már működik, a kis kórházakban nem ritka, hogy csak egy radiológus van, ám egy modern rendszer működtetésével a betegellátás magas fokát tudják biztosítani.

A telediganosztikai rendszerben minden egészségügyi szolgáltató partnernél működik egy archiváló és leletező egység, ahonnan szélessávú kapcsolattal kerül a központba a digitalizált felvétel. A makói leletező centrumban nyílik lehetőség a konzultációra a szakemberek között. Ilyen centrum valósul meg Aradon is.

A program összköltségvetése bruttó 1,7 millió euró, azaz mintegy 486 millió forint. A makói kórházban megvalósult, a napokban átadott fejlesztés értéke mintegy 132 millió forint.    

A makói kórház központi radiológiájára a fejlesztéssel egy digitalizált felvételeket készítő és közvetlenül a telediagnosztikai hálózatra csatlakoztatható készülék is érkezett. Egy új CT-berendezést is vásároltak, amely lényegesen gyorsabb, mint a korábbi gép, és több vizsgálatot is tudnak vele végezni, például a tüdőembólia kimutatására, a perifériás erekre vonatkozóan. A járóbeteg-szakellátás egy nyugalmi terheléses EKG-rendszerrel is gyarapodott – mondta az intézményvezető.

A rendszer segítségével az erre alkalmas EKG-készülékek is egymásba kapcsolhatók, és ha a kistelepülések háziorvosai megfelelő felszereléssel rendelkeznek, ők is bekapcsolódhatnak a közös munkába és szintén kérhetnek konzultációt a kórház munkatársaitól – tette hozzá Baráth Lajos a rendszert bemutató konferencián, amelyen a projektben részt vevő partnerek képviselői is jelen voltak.

A projektben a makói kórház mellett partner volt az Arad Megyei Sürgősségi Kórház, a Móra Vitál Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Kft., a Kistelek Térségi Egészségügyi Központ, a szegedi Vasút Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Központ, valamint Csanádpalota és Maroslele önkormányzata.

Kapcsolódó cikkek:
Sok változást hoz a személyre szabott orvoslás
Átadták az onkológiai intézet új sebészeti tömbjét Budapesten
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top