Magyarország az átlagnál kevesebbet fordít egészségügyre

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarországon az OECD-átlagnál kevesebb forrás jut az egészségügyre, kevesebb az orvos és az ápoló is.

Az OECD felmérése szerint Magyarországon az egészségügyi kiadások a hazai össztermék (GDP) 7,4 százalékának megfelelő összeget tettek ki a legutóbbi, 2009-es adatok szerint. Az OECD-átlag 9,5 százalék volt ugyanabban az évben – olvasható az MTI összefoglalójában.

Egy főre számolva 1.511 dollárnak megfelelő összeg jutott egészségügyre, ami a 3.223 dolláros OECD-átlagnak nagyjából a fele. A kiadások az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal nőttek, ami ugyancsak elmarad a legfejlettebb ipari országokat tömörítő OECD 4 százalékos növekedési átlagától.

Magyarországon a vizsgált évben 1.000 lakosra 3 orvos jutott. Az OECD-átlag 3,1 volt. Az ápolókat tekintve az arány Magyarországon 6,2, az OECD egészében pedig 8,4. 2009-ben az egészségügyre jutó források 32,6 százaléka volt gyógyszerköltség, az OECD-átlag 16,9 százalék.

Az OECD valamennyi tagállamára kiterjedő felmérés alapján az egészségügyi kiadások gyorsabban nőnek, mint a gazdaság. Ez a tendencia már a 70-es évek óta megfigyelhető. A legtöbbet az Egyesült Államokban költenek az egészségügyre, GDP-arányosan és egy főre számítva egyaránt. 2009-ben az amerikai hazai össztermék 17,4 százalékának megfelelő összeg jutott az ágazatra, fejenként pedig 7.960 dollár – áll a szervezet honlapján publikált felmérésben.

Kapcsolódó cikkek:
Melyik gyógyszer lesz hatásos?
Melyik betegségek kerülnek a legtöbbe?
Pénzügyekben tervezünk, egészségben nem

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top