Megalakult a tüdőrák elleni Harcosok Klubja

Alakuló ülést tartott a tüdőrákos betegeket összefogni igyekvő Harcosok Klubja. Más betegségekhez hasonlóan a tüdőrákos betegeknek is legyen olyan közössége, ahol megtapasztalhatják: nincsenek egyedül – indokolta prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a Harcosok Klubja létjogosultságát. Budapesten a napokban a fővárosból és vidékről is sok beteg és érintett hozzátartozó vett részt a közösség alakuló ülésén.

– A tüdőrák diagnózisa régebben egyet jelentett a reménytelenséggel. Igaz, hogy más daganattípusokhoz képest a tüdőrák ma is nehezebben kezelhető, ám azon túl vagyunk, hogy felemelt kézzel kellene elfogadnunk a sorscsapást – fogalmazott dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász, s rögtön hozzátette: a gyógyszeres kezelések hatékonyságát rontja, ha a betegek önmaguk nem küzdenek.

Amint arról a Weborvos tudósítása is beszámolt, reményt nyújtó példaként lépett a pódiumra a négygyermekes Nagyházi Csaba, akinél műthetetlen tüdőrákot diagnosztizáltak, ám a gyógyszeres kezelés eredményeképpen immár fél évtizede kordában tartják a betegségét. Kovács Gábor úgy fogalmazott: egy operálhatatlan tüdődaganat esetén nem beszélhetünk olyan értelemben gyógyulásról, mint egy „elfelejthető” tüdőgyulladás vagy TBC esetén, viszont “gyógyulással egyenértékű állapotról igen.”

Dr. Bíró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet onkológus-belgyógyásza az alternatív terápiákról adott átfogó képet. Figyelmeztetett: egyes gyógynövények és étrendkiegészítők is árthatnak, s gátolhatják a kezelések hatékonyságát, ezért mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Varga Eszter, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház pszichológusa a megküzdési stratégiákról elmondta: nem szabad elbagatellizálni a lelki problémákat, mivel azok az orvossal való együttműködést, az életminőséget, de még a fájdalomérzet nagyságát is alapvetően befolyásolják. Henter Izabella dietetikus óvott a szélsőséges diétáktól, tisztítókúráktól. Elmondta: a daganat ilyen módon nem “éheztethető ki”. Ha a szervezet nem kap elegendő tápanyagot, az gyorsítja a leépülést. Hangsúlyozta: a rákbetegek számára nincs tiltott étel, sok zöldséget kell fogyasztani, ám nem szabad megvonni a fehérjéket sem.

Kapcsolódó cikkek:
Harcosok Klubja: közös küzdelem a tüdőrákkal szemben
Tüdőrák: mikor lesz már legyőzhető?
Tüdőrák: tiltakozás és gyógyítás
A nőknek is joguk lett a tüdőrákhoz
Mindenféle füst megviseli a tüdőt
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
A tüdőrák fajtái és típusai
Új gyógymódok, célzott biológiai kezelések tüdőrákban

Top