Megerősített európai terápiás ajánlás az áttétes emlőrák kezelésére

A Európai Unió Gyógyszerek Emberi Felhasználását Vizsgáló Bizottsága (CHMP) pozitív ajánlását követően az Európai Bizottság megerősítette, majd kiterjesztette az érújdonképződést-gátló célzott, biológiai terápia törzskönyvét egy újabb típusú kemoterápiával kombinált alkalmazásra az áttétes emlőrák elsővonalbeli kezelésében.

Az Európai Unió Gyógyszerek Emberi Felhasználását Vizsgáló Bizottsága (Committee for Medicinal Products for Human Use/ CHMP) pozitív javaslatát megfogadva az Európai Bizottság kiterjesztette a daganatos érképződésgátlás elleni terápia emlőrákban történő alkalmazását. A 2011. június 30-án napvilágot látott hivatalos állásfoglalás szerint a célzott terápiás hatóanyagnak az egyik típusú kemoterápiával kombinált alkalmazását azoknál az áttétes emlőrákban szenvedő nőknél javasolják elsővonalbeli kezelésre, akiknél más kemoterápiás kezelési lehetőségek nem bizonyultak megfelelőnek. A célzott kezelés ezzel immár kétféle kemoterápiás kombinációban is alkalmazható – áll a portálunkhoz eljuttatott közleményben. Ennek azért van jelentősége, mert a kombinációs lehetőségek bővülésével több beteg számára nyílik a korábbinál hatékonyabb kezelésre esély.

A döntés alapjául szolgáló tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a kezelési kombinációt alkalmazva növekedett a betegség rosszabbodásáig eltelt idő, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik nem kombinált terápiában részesültek, illetve arányaiban több betegnél tapasztalták a tumor zsugorodását. Az Európai Bizottság utóbbi időszakban hozott támogató döntései nyomán számos európai országban bővülhet a HER2 negatív emlőrákos betegek egy csoportja számára a választható terápiák köre.

A fejleményekhez ugyanakkor az is hozzátartozik: az európai döntéssel ellentétben az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tanácsadó bizottsága a kezelés előny-kockázat mérlegére való hivatkozással negatív ajánlást adott a terápia emlőrákbeli alkalmazására.

Mind az európai, mind az amerikai vizsgálatokban az érgátló terápiának kifejezetten a mellrákos betegeknél való alkalmazására koncentráltak. Magyarországon is megtörtént a terápia áttétes emlőrákban történő alkalmazásának felülvizsgálata, ennek kimenetele az európai döntéssel cseng egybe, így az eljárás továbbra is elérhető az áttétes emlőrákos magyar betegek számára. A célzott érgátló terápiát más betegségtípusokban – vastagbélrák, végbélrák, tüdőrák egyes típusai – is évek óta alkalmazzák.

Kapcsolódó cikkek:
Az Európai Bizottság támogatja az áttétes emlőrák célzott kezelését
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Hogyan pusztítja a daganatot az érgátló terápia?

Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top