Megtanítanak a mellek helyes önvizsgálatára

Októberben, az emlőrák elleni hónap jegyében a helyes önvizsgálatra is megtanítják a nőket Debrecenben egy október 4-i rendezvényen.

Száz-százötven nőt vizsgálnak meg naponta Debrecenben a Kenézy Emlőcentrumban. Egy ilyen szűrés életet menthet, amivel a nők nagy része tisztában is van, ezért rendszeresen jár ellenőrzésre. A szűrés azért fontos, mert minél kisebb a daganat, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

– A daganat növekedésével egyre inkább valószínűvé válik, hogy szóródnak a daganatsejtek, és életfontosságú szervekbe is eljuthatnak, ezzel áttétet képeznek – hangsúlyozta a Dehir portálnak dr. Sebő Éva, a Kenézy Emlőcentrum vezetője.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A következő hetekben a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek. A Holnapom Egyesület október 4-i debreceni rendezvényén is ezt hangsúlyozzák.

– Megtanítjuk az érdeklődőket az önvizsgálatra. Nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is lesz erre lehetőség. Lesz onkológus, akitől tudnak tanácsot kérni, ha van beteg a családban, vagy ha bármilyen elváltozást észrevett valaki magán – mondta el Bánfi Ildikó, a Holnapom Egyesület vezetője. A program egyik fontos üzenete, hogy ne legyen tabu a betegség, a nők merjenek beszélni róla.

A mellrák Magyarországon a leggyakoribb rosszindulatú daganat a nőknél. Évente 7500 új esetet fedeznek fel, és 2300 nő halálát okozza a betegség. A debreceni programnak október 4-én 14 órától a Fórum Debrecen ad otthont.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Van okostelefonja? Használja az emlő önvizsgálatához!
Ne engedjük az emlődaganatokat megnőni!
Emlőrák és BRCA gének: mennyiben örökölhető a rákbetegség?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top