Méhnyakrák: hallgattak az asszonyok a védőnőkre

Csaknem ötezer nő méhnyakrák-szűrését végezték el a védőnők abban a mintaprogramban, amely célul tűzte ki a nehezen mozgósítható asszonyok bevonását a rákmegelőzést célzó szűrővizsgálatokba. A programban 110 önként jelentkező védőnő vett részt, akik – Vas és Somogy megye kivételével – 17 megyéből, 51 kistérségből jelentkeztek, s 168 települést látnak el.

A tisztiorvosi szolgálat 2009. március és május között több mint 30 ezer nőnek küldött meghívót méhnyakszűrésre a területi védőnőhöz. Amint arról a szervezet összefoglalójában beszámolt, az érintettek közül 4764-en vettek részt a védőnői méhnyakrák-szűrésen.

Magyarországon 2007-ben 424 ember halt meg méhnyakrákban, holott hazánkban szervezett méhnyakrák-szűrés folyik. A Népegészségügyi Program célul tűzte ki a 25–65 év közötti nők szűrési arányának legalább 70 százalékra történő emelkedését, valamint a méhnyakrák okozta halálozás 60 százalékos csökkenését 2012-ig.

Ezért indult útjára a Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogram is az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére és támogatásával. A program célja az volt, hogy a védőnőket bevonják a méhnyakrák elleni küzdelembe, s ezzel olyan asszonyokhoz is eljussanak, akik máskülönben nehezen mozgósíthatók.

A program nyomán kiderült: a védőnői szakma nyitott arra, hogy bekapcsolódjon a méhnyakrák-szűrésbe. A tisztiorvosi szolgálat fontosnak tartja a mintaprogram folytatását.

Kapcsolódó cikkek:
Védõnõknél is lehet jelentkezni méhnyakszûrésre
Szûrések: legyen büntethetõ a mulasztás?
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtõl
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV?

Top