Méhnyakrák: hiábavaló, elkerülhető tragédiák

2010-ben január utolsó hetében szervezte meg az európai méhnyakrák-megelőzési hetet az Európai Méhnyakrák Szövetség. Idén több rákbetegségekkel foglalkozó szervezet is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja felhívni a figyelmet a méhnyakrákra és annak megelőzési módjaira. A rendszeres szűréssel ugyanis nagy valószínűséggel megelőzhető egy elburjánzó méhnyakrák kialakulása, s a prevenciót immár védőoltás is segítheti.

A méhnyakrákra is igaz, mint több más tumortípusra, hogy orvgyilkosként viselkedik: csendben, panasz nélkül alakul ki, majd kezd el terjedni a szervezetben. Amikor pedig már tünetek jelennek meg, a betegség gyakran előrehaladott stádiumban tart. Ugyanakkor mivel az esetek jelentős részében a méhnyakrák kialakulása hosszú évek alatt megy végbe, s hatékony szűrővizsgálat áll rendelkezésre, amivel a rákmegelőző állapotok jól felismerhetők, közel sem szabadna annyi áldozatot szednie a kórnak, mint amennyi tragédiát okoz.

Az, hogy a nők évente valóban elmenjenek a nőgyógyászati szűrésre, a férfiak felelőssége is, hiszen odafigyeléssel, a kérdés fontosságának tudatában kellene nagyobb arányban ösztönözniük asszonyaikat, édesanyjukat, lányaikat a szűrővizsgálatokon való részvételre. Ha ez így lenne, Magyarországon is sokkal kevesebb nőt veszítenének el a családok idő előtt, értelmetlenül. A méhnyakrákot is okozni képes HPV vírus ellen ma már védőoltás is létezik, ám a vakcina önmagában nem ad felmentést a szűrés alól.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák

Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
HPV centrumok országszerte
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Top