Mellrák: feltérképezik a családi kockázatot

Azoknak a nőknek, akiknek a testvérét mellrákkal diagnosztizálták, nagyobb esélyük van a betegség kialakulására életük folyamán. A fokozott veszély jobban érvényesül a fiatalabb nőknél, tekintet nélkül arra, hogy az első testvért mikor diagnosztizálták.

Egy nő fokozott veszélyben van a mellrákkal szemben, ha a szülei vagy a testvére mellrákos, de egyelőre nem tisztázott, hogy a kockázat hogyan változik a nő korát és a rokon diagnosztizáláskori korát figyelembe véve – olvasható a diagnozis.hu cikkében.

Marie Reilly, Ph.D. és kollégái a Stockholmi Karolinska Institute-ban megvizsgáltak egy, a nemzeti rák nyilvántartással is kapcsolatban lévő nemzeti családi adatbázist. Az 1958 és 2001 közötti időszak adatait elemezve összehasonlították a mellrák előfordulását 23.654 olyan nő családjában, akiknek a testvére mellrákos volt. Kontrollként 1.732.775 olyan nő adatait is megvizsgálták, akiknek nem volt mellrákos a testvére között.

Azt tapasztalták, hogy a legfiatalabb nőknél – 20 és 39 év között – volt a legmagasabb a családi kockázat. Körükben a mellrák kockázata 6.6-szorosára nőtt, azokhoz a nőkhöz hasonlítva, akik hasonló korúak, de nincs mellrákos testvérük. A kockázat értéke körülbelül kétszeresére csökkent az 50 éves vagy annál idősebb nők esetében.

A mellrákos nők testvéreinél még a testvér diagnózisa után 20 évvel is magasabb a mellrák kockázata, ezzel arra lehet következtetni, hogy azok a nőknek, akiknek családjában megjelent a rák, egész életükben a kockázat terhével kell élniük. – idézi a kutatók megállapításait a diagnozis.hu.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák: kockázati faktorok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Emlőrák: előfordulás

Top