Mellrák megelőzése: mire figyeljünk a vizsgálatkor?

Magyarországon évente közel 7500 új megbetegedés fordul elő, és több mint 2500 nő veszti életét a betegség következtében. A korai felismerés elkerülhetővé teheti a súlyosabb következményeket, mivel az időben felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható – ugyanakkor az előrehaladottabb betegség esetében is a korábbinál korszerűbb és hatékonyabb onkológiai kezelések állnak rendelkezésre.

Fokozottan veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában előfordult már emlőrákos megbetegedés. További kockázati tényező a gyermektelenség, vagy ha az első szülés 30 éves kor fölött történt, de a korán kezdődő menstruáció, a hormontartalmú gyógyszerek, az elhízás, a mozgáshiány, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is az okok közé tartozik. Amint a Stop.hu is rávilágít, a korai felismerés alapja az egyéni önvizsgálat és a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Az önvizsgálatot 20 éves kor felett havonta el kell végezni. Oda kell figyelni, hogy lehet-e csomót tapintani az emlőben vagy a hónaljban, változott-e a mell formája, figyelmeztető jel a mellbimbó váladékozása, a mellbimbó tartós behúzódása és az emlő bőrének megváltozása, például új redő vagy gödröcske megjelenése is.

A legtöbb csomó vagy elváltozás nem jelent komoly problémát. Ha netán mégis rosszindulatú, a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábban elkezdődik az orvosi kezelés, ezért bármi gyanúsat észlelünk, a betegségtől való félelem nem szabad, hogy visszatartson az orvosi kivizsgálástól. Ha nincs komoly gond, legalább megnyugszunk, ha pedig netán van, az nem fog magától elmúlni, csak súlyosbodni.

Kap csolódó cikkek:
Az emlõrák szûrése
Milyen tünetei vannak az emlõráknak?
Mellrákszûrés: nõk ezreit mentik meg évente!

Nem minden nõ választja az emlõmegtartó mûtétet
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Emlõrákos asszonyok vallanak kálváriájukról

Top