Mellrák: nem az számít, hogy mekkora a híd

A hagyományos budapesti mellrák elleni felvonulás mintájára vidéken is egyre több városban összegyűlnek, hogy ráirányítsák a helyben lakók figyelmét arra, az emlőrák gyógyítható, de csak akkor, ha időben felfedezik. A mozgalomnak létjogosultságot ad, hogy bár sokkal többen tisztában vannak a mammográfiás szűrővizsgálatok életmentő funkciójával, mint korábban, sok nő mégsem él a lehetőséggel.

A kisebb-nagyobb vidéki településeken is egyre többen összefognak a mellrák elleni harc érdekében. Egy, a fővárosihoz hasonló Egészség Hídja rendezvényhez még csak nagy folyó sem kell, ami ketté szeli a várost: a Békés megyei Orosházán például a város melletti gyopárosfürdői tavon lévő kis hídon szervezték meg a civil megmozdulást.

Gyivicsánné dr. Szenczi Irén, a szervező Nők az Orosházi Kistérségért Egyesület elnöke a jelenlévőkhöz szólva azt mondta: ha a családanyák nem szakítanak magukra egy kis időt, hiányuk tönkretehet egy egész családot. A rendszeres önvizsgálat hozzásegíthet ahhoz, hogy a rákot korai szakaszában felismerjék, és így jó eséllyel meg is gyógyuljanak. Hozzátette: ha pedig már megvan a baj, segítséget és biztatást kaphatunk a sorstársaktól – idézte a felszólalót az eseményről hírt adó Oroscafe helyi hírportál.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák: idén is rózsaszínû lesz a lánchíd
Emlõrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlõrák: mielõbb felfedezni, hamar mûteni
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Emlőrákban is sorvasztják az ereket
Klinikai kutatások emlőrákos asszonyok bevonásával

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top