Mellrák: nem helyettesíti a hőtérkép a mammográfiát

Az emberi test különböző részeinek infravörös hőképe igen mutatós, élénkszínű foltokkal tarkított látvány, amelyet az emlőrák korai fölismerésére is ajánlottak, a módszer azonban nem megbízható és tudományos orvosi vizsgálatra alkalmatlan – hozta nyilvánosságra álláspontját az illetékes amerikai hivatal, az FDA.

A technikát eleve úgy engedélyezték 1982-ben, hogy kisegítő eljárás lehet, ha valaki további adatokra kíváncsi bizonyos, emberi testben zajló, kóros folyamatokkal kapcsolatban.

Az ideológia tetszetős: a daganatos sejtek szaporán osztódnak, anyagcseréjük fokozott, ezért több hőt termelnek, mint az ép szövetek sejtjei. Így az érzékeny kamera más színnel jelzi a test felszínén a kóros területeket, mint az egészséges részt.

A rendkívül színes szűrővizsgálatot azért is ajánlották alkalmazói és az ilyen készülékeket gyártó cégek az emlőrák szűrésére, mert itt nincs szükség röntgensugárra, mint a mammográfia során és a páciensnek semmiféle kellemetlenséget, fájdalmat nem jelent. Az érdekeltek reklámjai azonban ígéreteikben messze túlmentek a kisegítő technika valós lehetőségein.

Az illetékes hivatal fölfigyelt arra, hogy a reklámokra hivatkozva mind több nő kérte, hogy emlőszűrés céljából csak infravörös hőtérkép készüljön róla, hiszen az ismertető szerint ez a módszer mindjárt a test felszínén bizonyítja, ha valami kóros folyamat a test belsejében megindult.

Amint az MTI összeállításából kiderül, az FDA figyelmeztette a kamerákat gyártó cégeket, hogy ne ígérjenek olyan diagnosztikai pontosságot, melyre a módszer alkalmatlan. Az anyagilag érdekeltek nemcsak a rosszindulatú daganatok, hanem az érrendszer, az ízületi gyulladások és szinte minden betegség fölismerésére rendkívül alkalmasnak állították a hőtérképet.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák: a szűrés a leghatásosabb fegyver
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Az emlőrák előfordulása
Célzott biológiai kezelések emlőrákban

Top