Melyik gyógyszer lesz hatásos?

A betegségek és a gyógyszerhatások molekuláris biológiai hátterének dinamikusan gyorsuló feltárása valós lehetőséget ad olyan értékelhető, sejtszintű változások (biomarkerek) felismerésére, melyek révén az egyéni rizikófaktorok a betegségek korai szakaszában kimutathatóak lesznek és a gyógyszerre adott válaszreakciók kiszámíthatóbbakká válnak.

Több mint 30 országból érkeznek szakemberek Budapestre az európai klinikai gyógyszerészek június utolsó hetében tartandó tudományos kongresszusára. Amint a nemzetközi találkozóról szóló közlemény fogalmaz, a betegségek gyógyszeres kezelése egyre inkább több tudományágat egyszerre felvonultató gyakorlattá válik. Noha számos új és ígéretes gyógyszer áll rendelkezésünkre mégis sok betegség esetében a gyógyszerek hatása nem kielégítő, számos beteg egyáltalán nem reagál egy-egy kezelésre, illetve súlyos mellékhatások is felléphetnek.

Ezért fokozott az igény az egyre hatékonyabb és biztonságosabb gyógyszerek fejlesztése iránt. A budapesti tudományos seregszemlére érkező klinikai farmakológusok e témákra fókuszálva fogják ismertetni legújabb eredményeiket. A szervezők különös gonddal figyeltek arra, hogy a nemzetközileg elismert véleményalkotó szakembereken kívül a feltörekvő új kutatónemzedék is teret kapjon előadásokkal, poszterbemutatásokkal.

Kapcsolódó cikkek:
Túl sok mellékhatást írnak fel a gyógyszerek mellé?
Célzott biológiai terápiák a rákgyógyításban
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Harc a rákkal: célzott csapás a daganatos sejtekre

Top