Melyik tudományos ötlet hozhat áttörést a mellrák kezelésében?

Egy nemzetközi nagyvállalat kihirdette a 100 millió dolláros Rákellenes Healthymagination Verseny első fordulójának öt nyertesét, akiket fejenként 100 ezer dollárral díjaztak. A nyertesek közül kiemelendő az Ohio állambeli Akroni Egyetem kutatócsapatának innovatív fejlesztése, mely csapatot a magyar Puskás Judit E., Ph.D vezet. Fejlesztésük olyan rákellenes, gyógyító tulajdonságokkal rendelkező biztonságosabb, erősebb mellimplantátum, amely segít felismerni és elpusztítani a rákos sejteket. Az új felfedezés várhatóan számos emlődaganatos beteg mihamarabbi felépülését segíti. A versenyre 40 országból több mint 500 pályázat érkezett.

Amint arra az Orvosilapok.hu cikke is rávilágít, az innovációs díj öt nyertese által benyújtott ötletek elősegíthetik, hogy az orvosok korábbi szakaszban fedezzék fel a rákos elváltozásokat, pontosabb diagnózist állítsanak fel, és a lehető legjobb kezelést írják elő a beteg számára az adott rákos megbetegedés egyedi sajátosságai alapján. A  kezdeményezés egyik új vonulataként a nagyvállalat arra törekszik, hogy reflektorfénybe helyezze a korai szakaszban lévő vállalkozások ötleteit a kutatók munkájának előmozdítása és végső soron a betegek minél előbbi gyógyítása érdekében.

“Igazán megtisztelő a világ legrangosabb rákkutatói közé kerülni” – nyilatkozta Puskás Judit E., vegyész- és biomolekuláris mérnök. “Sosem könnyű egy felfedezést megvalósítani: évek munkája és több milliós anyagi támogatás szükséges. A díj és az elismerés előmozdítja a termék hatékonyabb fejlesztési és gyártási folyamatait és lehetővé teszi a mellrákos nők mielőbbi gyógyulását.”

A 100 ezer dollár magvető tőke biztosítása mellett a díjat kitűző cég minden nyertes számára mentorálást is biztosít, illetve összehozza a nyertes vállalkozásokat a vállalat kutatóival és a szakma véleményvezéreivel, hogy a későbbiekben lehetőségük nyíljon a partneri együttműködés más területekre történő kiterjesztésére is.

Az öt díjnyertes ötlet:

• MyCancerGenome – a háromszorosan negatív mellrák személyre szabott megközelítése: A Tennessee állambéli Nashville-i Vanderbilt Egyetem a MyCancerGenome kifejlesztésén dolgozik, amely nem más, mint egy ingyenes online rákgyógyászati információs és döntéshozatali eszköz az orvosok, a betegek, a gondozók és a kutatók számára. Az eszköz naprakész információval szolgál arról, milyen mutációk okozzák a mellrák növekedését és milyen kezelési lehetőségek érhetők el, beleértve a háromszorosan negatív mellrák génalapú terápiájára vonatkozó klinikai vizsgálatokat is.

• Rákellenes, gyógyító tulajdonságokkal rendelkező biztonságosabb, erősebb mellimplantátumok készítése: Az Ohio állambéli Akroni Egyetem mellrekonstrukciókhoz fejleszt új alapanyagokat azzal a céllal, hogy a szövettágítókat és implantátumokat rákellenes, gyógyító segédeszközökké alakítsák. A gyógyszerhatóanyag-tartalmú bevonatokat alkalmazó új segédeszköz a várakozások szerint segít a fertőzések leküzdésében és a gyulladás csökkentésében, sőt, talán még a kóbor ráksejteket is célba veszi és megsemmisíti.

• A rák terjedésére való hajlam meghatározása: A Florida állambéli tampai Moffitt Rákkutató Központ kutatói a módosító gének viselkedését és azoknak (az elsődleges daganat kialakulását követően) a rák más szervekre történő átterjedésére való hajlamban játszott szerepét kívánják megismerni. Ez a kutatás szolgálhat alapul azon gének diagnosztikai vizsgálatához, amelyek a rák terjedésének aránytalanul nagy kockázatát okozzák egy adott betegben, és útmutatásul szolgálnak az adandó kezelés erősségét illetően is.

• Életmentés a fejlődő országokban: A fejlődő országokban, mint például Ugandában az emlők ultrahangos vizsgálata jelentheti a megoldást a rák azonosítására a kitapintható daganattal rendelkező fiatal nők esetében. A Washington állambéli Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ a Kampalában működő Ugandai Rákkutató Intézettel együtt olyan mellrákszűrő programot vezet be, amelynek keretében a nők tájékoztatásban részesülnek a mellrákkal kapcsolatos tudnivalókról, a tünetekkel rendelkezőknek pedig felajánlják a klinikai emlővizsgálat és az ultrahangos mellvizsgálat lehetőségét. A gyanús daganattal rendelkező nőket az Ugandai Rákkutató Intézetbe küldik szövetmintavételre, rosszindulatú daganat diagnózisa esetén pedig kezelésre.

• Személyre szabott terápiával a háromszorosan negatív mellrák ellen: A Tennessee állambeli Nashville-i Vanderbilt-Ingram Rákkutató Központ kimutatta, hogy a génexpresszió analízis legalább hat különböző betegség-altípust talált a háromszorosan negatív emlőrák esetében, melyek mindegyike másképpen reagál a kemoterápiára. A felfedezésre építve a Központ olyan klinikai vizsgálatokat tervez, ahol az egyes altípusokat célzott terápiával kezelik. A kezelések hamarosan a betegek számára is elérhetővé válnak.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Mit értünk el a mellrák szűréssel idehaza?
Az emlőrák és az elhízás összefüggései
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Gyógyszeres kezelés: hormonterápia és kemoterápia
Továbbra is alkalmazható emlőrákban az érfejlődést gátló terápia

Top