Miért dohányoznak a tüdőrákos és a vastagbélrákos betegek?

Egy nemzetközi tudományos folyóirat legfrissebb száma arról számol be, hogy viszonylag sokan nem hagynak fel a dohányzással még akkor sem, amikor tüdőrákot vagy kolorektális rákot állapítanak meg náluk.

Az Elyse R. Park és munkatársai által a bostoni Massachusettsi Általános Kórházban végzett vizsgálatban 3063 kolorektális rákos és 2456 tüdőrákos beteg szerepelt kísérleti személyként. A kutatók először a diagnózis megállapításakor találkoztak a személyekkel, majd pedig öt hónappal később. Céljuk annak megállapítása volt, hogy mi visz rá egyeseket arra, hogy még a rák diagnózisának megállapítása után is dohányozzanak. Mint Park elmondta, ennek ismeretében az orvosok azonosítani tudják azokat a betegeket, akiknél nagy a dohányzás kockázata és célzottabban tudnak tanácsot is adni – adta hírül a Medical News Today nyomán a Medical Online.

Saját beszámolójuk szerint a tüdőrákos betegek 90,2%-a és a kolorektális rákosok 54,8%-a dohányzott valamikor életében. A diagnózis megállapításának időpontjában a tüdőrákosok 38,7%-a  és a kolorektális rákosok 13,7%-a dohányzott, és öt hónap múlva a tüdőrákosok 14,2%-a és a kolorektális rákosok 9%-a még mindig nem hagyott fel e káros szokással.

A nem metasztatizáló tüdőrákban szenvedőkben a következő tényezők járultak hozzá a dohányzás fennmaradásához:

 •     a beteget nem műtötték meg és nem részesült kemoterápiában
 •     a beteg nem kapott érzelmi támogatást
 •     a Medicare (a szegények számára járó állami biztosítás) vagy más olcsó biztosítás fedezte a beteg egészségügyi költségeit
 •     korábban kardiovaszkuláris betegsége volt a betegnek
 •     a beteg testtömegindexe alacsony volt
 •     a beteg korábban is erős dohányos volt.


A kolorektális rákosokban a következő faktorok járultak hozzá a dohányzás folytatásához:

 •     a betegnek nem volt biztosítása
 •     a beteg férfi volt
 •     a beteg legmagasabb végzettsége a gimnázium volt
 •     nem műtötték meg a beteget
 •     a beteg korábban is erős dohányos volt.


Mint az adatokból látható, a diagnózis felállításakor a tüdőrákosoknak jóval nagyobb hányada dohányzott, mint a kolorektális rákosoknak, azonban míg a tüdőrákosok túlnyomó többsége leszokott a dohányzásról, a kolorektális rákosok közt azok voltak nagy többségben, akik nem szoktak le. A kutatás arra is fényt derített, hogy a kétféle rák esetén más-más faktorok járulnak hozzá a dohányzás folytatásához.

A dohányzás rontja a rákkezelés hatékonyságát, növeli a későbbi rákkockázatot és megrövidíti az életet. Ennek ellenére egyelőre nem tanulmányozzák elég intenzíven a rák diagnózisa utáni dohányzás előfordulásának mértékét és okait.

Kapcsolódó cikkek:
Mindent megtesznek, hogy eldobassák a cigarettát
Leszokás a dohányzásról: egyre több az ösztönző
Életmódváltás esetén jár teljes gyógyszerártámogatás
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Szinte teljes 2012-től a cigitilalom
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
Dohányzás: 19 percenként egy halott
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább

Top