Miért kockázatosabb betegek a férfiak?

Az aktív korú (15 és 64 év közötti) férfiak közül az EU 27 országában több mint kétszer annyian halnak meg évente (630 ezren), mint az ugyanilyen korú nők közül (300 ezren).

Erről Alan White, a férfiak egészségvédelmével foglalkozó professzor az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen, a New Scientist című szaklapnak adott interjújában beszélt. A trend ehhez hasonló az USA-ban is. Az idő előtti elhalálozás okai olyan betegségek, amelyeknek azonos mennyiségben kéne érinteni a két nem tagjait: szívbetegség, rák, tüdőgyulladás, cukorbetegség  – olvasható a Medical Online cikkében.

Az óriási különbségnek az az oka – mondja Alan White –, hogy a férfiak életmódja problematikus: többet isznak, dohányoznak és egészségtelenebbül táplálkoznak mint a nők és ha rosszabbra fordulnak a körülményeik, például munkanélkülivé válnak, hajlamosabbak öngyilkosságot elkövetni.

Hiba tehát pusztán a biológiai különbségekre visszavezetni a mortalitásbeli eltéréseket, ezáltal ugyanis azt akadályoznánk meg, hogy kiderüljön: nem szükségszerű, hogy ennyi férfi haljon meg fiatalon, ezen halálesetek zöme megelőzhető lenne.

A férfiak eltérő szocializációjuk miatt máshogy reagálnak, ha megbetegszenek, különbséget találhatunk a kockázatvállalásban, a táplálkozási és az egészségügyi ismeretek szintjében, a testsúlyhoz, a mentális és a szexuális egészséghez való viszonyban is. Azt is meghatározza társadalmi nemünk, hogy hogyan használjuk az egészségügyi szolgáltatásokat, illetve hogy ezek a szolgáltatások hogyan kezelnek minket – azaz nincs olyan betegség, amely nem-semleges lenne.

Vegyük példának a mentális egészség területét: ha a férfiak problémába ütköznek, gyakran visszahúzódóvá, ingerlékennyé válnak, többet isznak és dohányoznak. Azonban saját maguk nem gondolják, hogy ezzel bármi gond lehetne, úgy vélik: ilyen egy férfi és kész.

Kapcsolódó cikkek:
Férfiak tumoros betegségei
Mindenki felelős a saját egészségéért
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Szűrővizsgálatok
Szacsvay László: humorral is a prosztatarák ellen

Top