Mikor javasolt a PET/CT-vizsgálat?

A PET/CT-vizsgálat minden esetben csak akkor javasolt, ha annak terápiás következménye várható, illetve a diagnosztika más módszerrel nem hoz megfelelő eredményt például műtét előtti staging (stádium-meghatározó vizsgálatok), az esetleges távoli áttétek vagy szinkron tumorok kizárására, de ez ugyanúgy igaz a sugárterápia tervezése esetében, illetve ismeretlen tumor keresésekor.

A radiologia.hu internetes portál Dr. Borbély Katalint, az Országos Onkológiai Intézet PET/CT Ambulanciájának vezetőjét kérdezte a PET/CT-vizsgálat alkalmazásáról.

A PET/CT költségvonzatairól

A világban számos költséghatékonysági vizsgálat történt és folyamatosan történik, ami pontosan meghatározza, hol van helye ennek az eljárásnak, és mely protokollokban teszik az alkalmazását kötelezővé. Meglehetősen felületes és helytelen az a megközelítés, amely csak a vizsgálat költségeiről beszél, figyelmen kívül hagyva mindazokat az előnyöket és megtakarítást, amit a vizsgálat a helyes terápiaválasztás vagy a terápiás eredmény mérése területein eredményez. Nem beszélve a felesleges vagy hibás terápia által előidézett emberi szenvedésekről.

Hogyan viszonyul a hazai PET/CT-módszertan a nemzetközi gyakorlathoz?

A hazai PET/CT alkalmazások gyakorlatát legoptimálisabb módon úgy tudjuk a nemzetközi gyakorlat szintjére emelni, ha az adott területeken ott már rutinszerűen alkalmazott PET/CT-vizsgálatokat hasonló módon illesztjük a hazai protokollokba. A hatékony és eredményes alkalmazás feltétele a multidiszciplináris együttgondolkodás és a naprakész ismeretek elsajátítása.

Miről szól a PET/CT napjainkban című továbbképző tanfolyam?

Immáron hagyomány, hogy az Országos Onkológiai Intézet minimum évente megrendezi a PET/CT napjainkban továbbképző tanfolyamot, amely ebben az évben is megrendezésre kerül. A továbbképzésen, periodikusan más és más daganat-területeket tárgyalunk, szakmai részletekben és multidiszciplináris megközelítésben. A különböző daganat-típusokat, daganat-lokalizácókat radiológiai vonatkozásban is részletezzük. Ezeken a tanfolyamokon az adott konkrét témákban (pl. melléklet szerint) egy napos megbeszélés keretében megszólalnak a betegvezetésben gyakorlati szerepet vállaló, az adott témákban nagy jártassággal bíró szakemberek és interaktív módon kölcsönös megbeszélésre, illetve információ visszacsatolására is sor kerül.

Kapcsolódó cikkek:
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top