Milyen sors vár az előrehaladott mellrákos betegekre?

Egy brüsszeli konferencián számos európai ország segítő szolgálatának képviselői vitatták meg az előrehaladott emlőrákkal élők problémáit. A konferencia célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a korai mellrák diagnózis és az ilyen betegek kiemelten sikeres gyógyítása mellett az előrehaladott mellrák diagnózissal együttélők – mivel az orvostudomány eredményei az új orvosságok használatával életkilátásaik jelentősen javultak – problémáit is értékelni kell, ellátásukat, segítésüket jobban és összehangoltabban kell szervezni.

Jelenleg Európában az előrehaladott mellrákban szenvedők 80%-a kap családi, 70%-a orvosi és csupán 48%-a civil segítő támogatást – áll a Magyar Rákellenes Liga által közzétett összefoglalóban. Mivel ezen betegek közül is egyre többen számíthatnak egyre hosszabb életre, s reálissá válik az 5-10 éves túlélésekről beszélni, a társadalomnak is vannak feladatai, részben a betegek (újbóli) munkavállalásának segítésében, részben a családok jobb életminőségének biztosításában.

A konferencia minden résztvevőjének lehetősége volt beszámolni arról, hogy országukban milyen lehetőségek vannak az előrehaladott mellrákkal együttélők segítésére. Sok országban az önsegítő csoportok munkáját kell kiemelni, az Europa Donna szervezet is igen aktív több országban. Magyarországi vonatkozásban szó esett az emlőrákos nők által szervezett Újjászületés Rehabilitációs Táncklub hazai gyakorlatáról, amit figyelemre méltónak tartottak. Minden országban a betegek tudatát a félelem is a depresszió jelentősen befolyásolja, de ott, ahol a segítő aktivitás erős – ezek hatása mérsékelhető.

Gondként jelentkezik, hogy a modern gyógyítás igen drága, de annak kérdéseit csak említették, megoldható javaslat nem hangzott el.

Az európai helyzetkép a betegség előfordulásának tendenciájáról szólt és felhívták a figyelmet arra, hogy nem szabad megfeledkezni az előrehaladott mellrákkal küzdőkről, segíteni kell őket azzal is, hogy ne szigetelődjenek el, hanem legyen segítségük a a betegséggel való küzdésben.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák és BRCA gének: mennyiben örökölhető a rákbetegség?
Emlőrák kockázati faktorok
Megerősített európai terápiás ajánlás az áttétes emlőrák kezelésére
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Civilek: sorstárskapcsolat és érdekképviselet

Cimkék ,

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top