Milyen volt az egészségünk 2010-ben?

Aggasztó, hogy 37 százaléknak, tehát nagyjából hárommillió állampolgárnak a betegség, a rossz egészségi állapot jellemezte a 2010-es évét – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amely a mögöttünk hagyott év értékelésére kérte az embereket, s amely keretében külön rákérdeztek az egészségre.

Értelemszerűen az életkor markánsan befolyásolja, hogy mennyire érzi magát egészségesnek valaki. A határvonal az 50 évnél van, az ennél fiatalabbak körében a magukat életerősnek tartók aránya jócskán meghaladja a markáns betegségtudattal rendelkezőkét – olvasható a Sonda Ipsos publikációjában.

A húszas éveikben járók körében 83-15 százalékos a két csoport mérete, de még a negyveneseknél is 70-27. Az ötvenes korosztályban már kiegyenlített az egészségérzet: 49 százalék jónak, 47 százalék rossznak tekinti azt. A hatvanas és idősebb korosztály viszont sokkal inkább úgy gondol vissza a 2010-es évre, mint amelyet a betegségek domináltak: 64 százalék áll szemben az egészséges voltát említő 34 százalékkal.

Kapcsolódó cikkek:
Az emberek fele rákbeteg lesz?
Iskolázottság: 16 év is lehet a különbség
Nagyobb felelõsségérzet kellene az egészségünkért
Tudjuk mi a helyes, mégsem tesszük

Top