Mindenféle füst megviseli a tüdőt

Sokan azt hiszik, hogy a vízipipa biztonságosabb mint a cigaretta, mert a víz miatt kevesebb méreg jut az ember szervezetébe. Pedig a füst állandó áramlása miatt a vízipipázók sem lélegeznek be kevesebb dohányfüstöt mint azok, akik cigarettára gyújtanak rá.

A vízipipát évszázadok óta használják dohányszívásra a Közel-Keleten és egyes ázsiai térségekben, s immár hazánkban is megtalálható sok kávézóban, teaházban, sokaknak otthon is van vízipipájuk.


Amint arra a Webbeteg rámutat, sokan tévesen élnek abban a hitben, hogy a víz a pipában kiszűri az összes káros anyagot a dohányfüstből. Ez nem igaz. Amint arra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelmeztet, a dohányfüst még azután is, hogy
elhagyta a vizet, magas százalékban tartalmaz mérgező anyagokat, szén-monoxidot, nehézfémeket, különféle rákkeltő anyagokat. A vízipipázás emellett jelentős mennyiségű nikotinbevitelt is okoz.

A vízipipázás divatja éppen ezért jogosan aggasztja az orvosokat és a felelősen gondolkodó szülőket, mert annak ellenére, hogy a használók nem ismerik be, a vízipipázás legalább annyira káros, mint a cigarettázás.

Kapcsolódó cikkek:
Mi okozza a tüdõrákot?
A tüdõrák tünetei
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
A light cigi is erõs méreg
Egyre fiatalabban a tüdõrákosok, több a nõbeteg

Top