Mindenkit várnak a bőrgyógyászok

Az idén munkanapon, május 11-én hétfőn rendezik meg Európa-szerte a Melanóma Napot, hogy így figyelmeztessenek az egyik leggyilkosabb rákfajta megelőzésének lehetőségeire.

Bár tavaly a bőrgyógyászok munkaszüneti napjukat áldozva is készséggel állták a világnapi szűrésre jelentkezők jelentős rohamát, az új időpont jó alkalmat teremthet arra, hogy még több egészségügyi intézmény, bőrgyógyászati gondozó csatlakozhasson a Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezéséhez.

Mint a Weborvos megtudta, ezen a napon a szakrendelők, gondozók és ambulanciák csak sürgősségi ellátást végeznek, hogy minden más kapacitásukat a vizsgálatokra és tanácsadásra fordíthassák. így egyszersmind arra is felhívhatják a figyelmet, hogy a betegség megelőzése a mi hétköznapi feladatunk, a néhány perces fájdalommentes, ingyenes szűrővizsgálatot bármelyik munkanapon készséggel elvégzik a bőrgyógyászok, s ha új anyajegyet vagy gyanúsan viselkedő régit találunk magunkon, akkor mihamarabb az értő szemek elé tárhatjuk azonosításra.

Akik viszont éppen ezt a napot használnák arra, hogy feloldják a szorongást, azok a www.melanomanap.hu weboldalon tájékozódhatnak áprilistól a hozzájuk közel eső vizsgálóhelyekről és a 06-40-900-600-as telefonszámon egyeztethetnek időpontot a vizsgálathoz, amelyhez ez a regisztráció szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Bõrrák
Bõrrák: a bõrgyógyász életet menthet
Az anyajegyek figyelése
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Miért nem lesz minden anyajegybõl daganat?

Top