Mindent megtesznek, hogy eldobassák a cigarettát

Egyedülálló, ingyenes program segít abban, hogy a rákot okozó cigarettától szabadulni akaróknak sikerüljön elhatározásuk: budapestieknek személyesen is segítenek egyéni és csoportos terápiával, a program az interneten is elérhető, a vidéken élőket pedig egyéni, tervezett telefonos kapcsolattartással segíti a Dohányzásról Leszokást Támogató Központ.

Telefonos, egyéni és csoportos tanácsadással, személyre szabott kognitív viselkedésterápia alkalmazásával segítjük a leszokást – mondta a Házipatikának dr. Urbán Róbert egészségpszichológus, a központ egyik alapítója.

A (1) 393-5170-es telefonszámon bárki kérdezhet bármit, ami a dohányzással összefügg. újszerű, hogy az ingyenes programra, a “leszokásvonalra” bejelentkezőket előre egyeztetett módon, egyeztetett időben többször felhívják telefonon, és támogatást, információkat nyújtanak a megkezdett leszokási folyamat éppen aktuális állásával kapcsolatban, átbeszélik a problémákat, segítenek azokat megoldani.

Tippeket, stratégiákat adnak, hogy mit tegyen az ember, ha nagyon kell a cigaretta, vagy hogyan csökkenthetőek a leszokással járó tünetek. Ez gyakorlatilag hat alkalom, hetente egy hívás, majd 6 hónapos utánkövetés következik, s később is segítséget nyújtanak, ha valakinek erre szüksége lenne. Segítenek abban, miként tűzzenek ki időpontot a leszokásra, mit tegyenek, ha mégis rágyújtottak, lelki segítséget adnak ahhoz, hogy ilyenkor se adják fel.

Segítség nélkül a dohányosok 4-5 százaléka képes csak a leszokásra. (Leszokás alatt azt értik a szakemberek, ha valaki már legalább 1 éve nem dohányzik.) Segítséggel a leszokási arány megsokszorozódhat. A programról további részletek a www.leszokasvonal.hu internetes címen olvashatók.

Kapcsolódó cikkek:
Mi okozza a tüdõrákot?
A tüdõrák tünetei
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
A light cigi is erõs méreg
Egyre fiatalabban a tüdõrákosok, több a nõbeteg

Dohányosok az onkológiákon

Top