Mit értünk el a mellrák szűréssel idehaza?

Magyarországon 2001-ben született szakmapolitikai döntés a szervezett emlőszűrési rendszer kialakításáról. Mára a lakosság alapú, szervezett emlőrák-szűrés minden érintett nő számára elérhető, s hozzájárul a betegség időbeli felismeréséhez, a mielőbbi orvoshoz jutáshoz.

Tudjuk, hogy a szűrés bevezetése nyomán, 70%-os részvétel mellett az emlőrák halálozás csökkenése az 50-65 éves korcsoportban akár elérheti a 30%-ot is. Hazánkban az újonnan felfedezett emlőrák esetek száma 7400-ról 8500-ig emelkedett a szűrés hatására 2001 és 2003 között, hiszen olyan új esetek jelentek meg, amelyeket szűrés nélkül nem ismertek volna fel – összegez a Weborvos cikke, amely dr. Vass Lászlót, a Magyar Szenológiai Társaság elnökét, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület főtitkárát kérte helyzetértékelésre. Mostanra az új esetek száma már csupán évente 6500. Az elmúlt 10 esztendőben az adatok tehát javuló tendenciát mutattak, mind az újonnan felfedezett betegek száma, mind a daganatok mérete tekintetében. Bár a halálozás aránya csak néhány százalékkal csökkent évi 2100 esetre, de ez is mintegy 100 emberéletet jelent.

Tudjuk, hogy az összes szűréssel felismert rosszindulatú daganat száma 2006 és 2011 között 39%-al csökkent vélhetően a szűrésben részt vevők rendszeres vizsgálatának eredményeképpen. A szűrésben részt vevők aránya ugyanakkor a program megkezdése óta 37% és 52% között mozog a meghívottak számarányában, ami azt jelenti, hogy még mindig csupán alig félannyi asszonyt vizsgálunk rendszeresen, mint ahányan a veszélyeztetett célcsoportba tartozva meghívást kaptak. A visszahívott betegek aránya az összes szűrés 5 %-a körül mozog, a szűrés nyomán indikált műtétek között a rosszindulatú daganatok aránya a 80%-ot eléri. Ez arra utal, hogy igen kis számban történik – többnyire a diagnosztika elfogadható határeseti bizonytalanságából adódóan – műtéti beavatkozás jóindulatú daganatok esetén.

Az eddig kialakított speciális emlőrák-szűrő központok egyre korszerűbb szinten történő működtetése, ahol erre képzett szakemberekkel, nemzetközi standardizált mutatókhoz történő napi összehasonlítással folyik korszerű ellátás. Az elmúlt évek során hatalmas tapasztalat halmozódott fel ezekben a központokban, ami az emlőbetegek ellátásában mindennapi gyakorlattá formálódhat. Utóbbi a központok együttműködését, a hazai és külhoni tapasztalatok megosztását jelenti.

Az emlőrák szűréssel történő felismerésében, a kicsiny, 10 mm méret alatti de akár csupán 2-5 mm-es daganatok műtét előtti vizsgálatában is hatalmas fejlődés zajlott le. Kívánatos lenne a közeljövőben a digitális mammográfia kiterjedtebb alkalmazása, a kiemelt esetek gyógyítás előtti kivizsgálásában kulcsszerepet játszó mintavételezési módszerek magas szintű alkalmazása, valamint a mintákat értékelő aktív patológuslétszám csökkenésének megállítása.

Az elmúlt 10 esztendő a gyógyítás minden területén is óriási fejlődést eredményezett: a műtéti technikák finomabbak, az emlő teljes eltávolításával párhuzamos szervpótlás szélesebb körben kerül alkalmazásra. A sugárterápia mind technikai hátterében mind a beavatkozások rugalmas, korszerű alkalmazásában egyre korszerűbb lett. A gyógyszerek között gyarapszik a speciális vizsgálatokkal indikálható molekuláris támadáspontú szerek aránya.

A fent felsorolt eredmények azonban csak akkor javulnak tovább, ha a szűrési „célcsoporthoz” tartozó asszonyok magas számban (minimum 70%) jelennek meg a vizsgálatokon. Ezen a ponton a fejlődés mozgatórugója lehet minden olyan aktivitás, amelynek segítségével demonstrálva a civil társadalom, az üzleti szféra és a szakma összefogásának erejét elősegíthető, hogy jelentősen nagyobb arányú átszűrtség biztosítsa az emlőrák elleni küzdelem folyamatos fejlődését.

Kapcsolódó cikkek:
Mellrák
Az emlőrák célzott biológiai kezelései
A mellrák végre nem tabutéma
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Rákbeteg nõk rivaldafényben

Top