Mit gondolnak a nők a mellrák okairól?

Bár a daganatos betegségek kialakulásának okairól egyre több információval rendelkezünk, még a szakemberek számára is számos fehér foltot tartogat ez a terület. A laikusok fejében is rengeteg elképzelés él a betegség kialakulásának okaival kapcsolatban, ezek megismerése és szükség esetén helyesbítése pedig a kór megelőzésének egyik sarokpontja lehet.

A bostoni Egészségtudományi Egyetem kutatói több mint 400 egészséges nő részvételével az emlő-, illetve a vastagbélrák kialakulásához fűződő általános hiedelmeket vizsgálták egy elektronikus (webes) kérdőív segítségével. A felmérés eredményei szerint a megkérdezett nők a legfontosabb oki tényezőnek az öröklött hajlamot tartják, a második helyen pedig az életmód és a táplálkozás szerepelt. A listán helyet kapott még a környezetszennyezés, az öregedés, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a stressz, valamint a mozgásszegény életmód – írja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevelét idézve a Weborvos.

Mindezeken felül néhányan megemlítették az emlőkön, illetve a vastagbélen végrehajtott korábbi műtéti beavatkozás, továbbá az immunrendszer legyengülésének lehetséges kóroki szerepét. Az egészséges nők tehát mind genetikai, mind pedig környezeti tényezők jelenlétével magyarázzák az emlő, valamint a bélrendszeri daganatos betegségek kialakulását. Mindezekkel azért is érdemes tisztában lenniük az egészségügyi szakembereknek, mert a félreértések helyesbítése az egészség megőrzését célzó oktatás lényeges feladata.

A kóroki tényezők sosem egyértelműek, amint arról például a Rákgyógyítás portál beszámol, az emlőrákoknál csak az esetek kis részében tudták bizonyítani a betegség átörökítését, s más tumortípusoknál sem egyértelmű a genetikai meghatározottság, a rokonságbeli halmozódásnak ugyanis nemcsak a gének, hanem például a hasonló életmód (étrend, környezeti ártalmak, káros szokások, stb.) is lehet a hátterében.

Kapcsolódó cikkek:
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Mikor mennek szûrésre az ismert emberek?
Több rákbetegségért is vírusok a felelõsek

Emlõrák: mielõbb felfedezni, hamar mûteni

Top