Mit írnak ezentúl a gyógyszeres dobozokra?

A betegek jobb tájékozódása érdekében változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága – tudatta a testület egy néppárti tagja.

Peter Liese német konzervatív képviselő egy újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, azt szeretnék, hogy a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatók olvashatóbbak és érthetőbbek legyenek. Emellett kötelezővé tennék a gyártóknak, hogy az adott gyógyszer csomagolásán világosan tüntessék fel a készítmény legfontosabb adatait és mellékhatásait.

Amint arról az MTI cikke ír, Peter Liese, aki maga is végzett orvos, elmesélte: személyes tapasztalataiból is tudja, hogy a betegtájékoztatók sok pácienst elbizonytalanítanak, mert nehezen érthetők.

– Sokan egyszerűen eldobják a tájékoztatót és ezzel sok fontos információ is kukában végzi. Mások viszont figyelmesen elolvassák, megrettenek a rengeteg lehetséges mellékhatástól és a gyógyszert dobják a kukába, noha égető szükségük volna rá – magyarázta a konzervatív EP-képviselő.

A részletek kidolgozása az Európai Bizottság feladata lesz. A javaslat a gyógyszerek csomagolása mellett arra is kitér, hogy ezentúl, ha egy gyógyszergyártó cég visszavonja egy termékét a piacról, akkor kötelező lesz megindokolnia, hogy ezt miért teszi.

Ennek a 2011-ben Franciaországban kirobbant gyógyszerbotrány miatt látja szükségét Peter Liese. Tavaly hatalmas felháborodást keltett Franciaországban, hogy a Mediator nevű gyógyszer legalább ötszáz, de egyes becslések szerint kétezer ember halálához vezetett, miközben szakértők már 1998-ban figyelmeztettek a tabletta veszélyeire, a készítmény előállítója, a Servier pedig az olasz és a spanyol piacról 2003-ban kivonta a terméket gazdasági okokra hivatkozva – ismertette az ügy részleteit az EP-képviselő.

A jelenlegi javaslat értelmében az Európai Gyógyszerügynökségen keresztül az összes tagállam illetékes hatósága rögvest értesülhet arról, ha egy gyógyszergyártó valamelyik termékét kivonja a piacról vagy ha az Európai Bizottság vagy valamelyik uniós tagállam hatósága egy gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét visszavonja.

Kapcsolódó cikkek:
Újraszabályozná a betegtájékoztatást az EU
Gyógyszerek és termékek recept nélkül, de nem kockázat nélkül!
Túl sok a mellékhatást írnak a gyógyszerek mellé?

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top