Mit tehet a közösség és mit az egyén a rák ellen?

„(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen” – idén a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján ezt a szlogent választotta a Magyar Rákellenes Liga jelmondatául a február 4-i Rákellenes Világnapra. Az ebből az alkalomból szervezett február 3-i esemény egyik fő mondanivalója a megelőzés jelentősége mellett az volt, hogy legyen mindenki számára elérhető az innovatív és minőségi onkológiai ellátás, melynek köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetők már el egyes ráktípusok kezelésében.

A résztvevők kiemelték a megelőzés fontosságát, amire az UICC is felhívta a figyelmet az erre az évre kiadott ajánlásaiban. A Nemzetközi Rákellenes Uniót 1933-ban alapították. Jelenleg 155 országban több, mint 900 tagja van. A szervezet célkitűzése a megelőzés, a diagnosztika, a kezelés és a rehabilitáció összehangolása, a kutatás, a tudományos és orvosi ismeretek alkalmazásával. Emellett rendkívül fontos, hogy a rák ne legyen tabutéma, és az egészségügyi szakma, valamint a civil szervezetek erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy eloszlassák a betegséggel kapcsolatos mítoszokat, tévhiteket.

A rendezvény egyik fő mondanivalója az volt, hogy az új, innovatív terápiáknak köszönhetően soha nem látott túlélési eredményeket láthatunk egyes ráktípusok kezelésében, emellett pedig a betegek életminősége is tapasztalhatóan javul. Kulcsfontosságú tehát, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon a minőségi onkológiai ellátás, emellett közös érdek, hogy a már sikeresen törzskönyvezett, hatékony gyógyszeres terápiák minél hamarabb elérhetőek legyenek a rászorulók részére. Ahogyan arra az idei Rákellenes Világnap szlogenje is utal, annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi szakemberek által megfogalmazott ajánlások és célkitűzések megvalósulhassanak, széles körű összefogásra van szükség a kormány, a civil társadalom és a magánszféra bevonásával.

„Amikor valaki szembesül azzal, hogy a szervezetében rák van, az első érzés leggyakrabban a tehetetlen, szorongató félelem. Az orvos elmondja a diagnózist, a tüneteket, gyakran az életkilátásokat is, azonban ezután jönnek a nagy kérdések. Hogyan tovább? Kihez fordulhatok? Ekkor jön el az olyan szervezetek ideje, ahol megértően fogadják, baráti hangulatú beszélgetések során segítik feldolgozni a történteket, ahol valóban mindent meg lehet kérdezni” – hangsúlyozta dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top