Nagyobb felelősségérzet kellene az egészségünkért

Szemléletváltásra, a prevenció és a felvilágosítás erősítésére, az egyéni felelősség tudatosabbá tételére van szükség – értettek egyet a szakértők a krónikus betegségekről rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen, amelyen részt vett Kenneth Thorpe, az Egyesült Államok vezető egészségügyi szakértője, Clinton elnök egykori, Obama elnök jelenlegi tanácsadója is, aki a tengeren túli nehézségek részben Magyarországra is jellemző tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

Amint az a Weborvos tudósításából kiderül, előadásában Kenneth Thorpe ismertette, hogy az utóbbi években az Egyesült Államokban harmadával nőttek az egészségügyre fordított kiadások, ma már ez a GDP 17 százalékát teszik ki. (Magyarországon ez az arány a közkiadásokat tekintve csupán 4,5 százalék.)

Az összes plusz kiadás a krónikus betegek meredeken emelkedő számából ered, elég csak az elhízást említeni: tíz év alatt a túlsúlyosak száma megduplázódott. A krónikus betegek számának növekvő tendenciája Amerika számára is nehézséget jelent, hiszen ezáltal egyenes arányban növekszik az ellátásukra, kezelésükre fordított kiadás. A szakértő szerint, ezért elsődlegesen olyan reformra van szükség, amely a prevencióra épül, s az egészségtudatos életvitelt, az egészségkultúrát helyezi előtérbe, valamint a tudatos, egyéni felelősségérzet kialakítására helyezi a hangsúlyt, hiszen az egészséges étkezés, mozgásdús életmód, akár 50 százalékkal csökkentheti a krónikus betegségek kialakulását.

Hozzátette: Amerika néhány tagállamában léteznek olyan elképzelések, miszerint a cigarettához és az alkoholhoz hasonlóan, azokat az élelmiszereket is magas adóval sújtanák, amelyekben magas a só-, illetve a cukortartalom.

Kapcsolódó cikkek:
Az elhízás szerepe a rák kialakulásában
Tudjuk mi a helyes, mégsem tesszük

Perelhetik a light cigaretták gyártóit

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top