Nagyobb szerepet szánnak a védőnőknek a szűrésekben

Bevonnák a védőnőket az egészségügyi szűrőprogramok tervezett bővítésébe – hangzott el a védőnők napján Budapesten, ahol miniszteri kitüntetéseket és díszokleveleket adtak át a védőnőknek.

A védőnőknek szerepet szánnak a bővülő egészségügyi szűrőprogramokban – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rendezvényen. Amint az MTI tudósításából kiderül, Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos méltatta a védőnők munkáját, hangsúlyozva, hogy Magyarország szerencsés, mivel más országokban nem működik védőnői szolgálat. A védőnők napján kitüntetéseket és elismerő okleveleket adtak át, s külön köszöntötték a 70, 65, 60 és 50 éve végzett védőnőket, akik jubileumi díszokleveleket vehettek át.

A védőnők napját negyedik alkalommal tartották meg. Az idei alkalommal a magyarországi védőnői szolgálat 1915. június 13-i megalakulása mellett arról is megemlékeztek, hogy 20 éve alakult megy a Magyar Védőnők Egyesülete. Magyarországon jelenleg mintegy 5000 védőnő dolgozik.

Amint arról korábban beszámoltunk, a védőnők bevonásával már korábban indultak mintaprogramok, amelyek keretében elsősorban a kis településen élő emberek szűrővizsgálatokba való bevonásában játszottak szerepet a védőnők.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Védőnők keresik az elveszett asszonyokat
A védőnők is győzködnek: tessék szűrésre menni!
Méhnyakrák: hallgattak az asszonyok a védőnőkre

Top