„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben. Nem a tiltás öröme vezérel bennünket, hanem azt próbáljuk elérni, hogy az emberek abbahagyják vagy rá se szokjanak a dohányzásra – fogalmazott Szócska Miklós a „Ne szívj tovább!” elnevezésű népegészségügyi kampány nyitórendezvényén.

A kampány célja nem a szankcionálás és a büntetés, hanem az, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak káros füstben az emberek.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez egy nagyszabású népegészségügyi kampány is társul, amelynek célja, felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Az államtitkár a kampány szükségességét lesújtó adatokkal támasztotta alá. Elmondta: hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében. Hozzátette: ezek az adatok a szabályozással csökkenthetőek, több életet lehet így megmenteni, mint gyógyítási eljárásokkal.

Ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek. A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok és matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője a rendezvényen kifejtette: a hatálybalépés azt jelenti, hogy közforgalmú intézmények zárt tereiben nem lehet dohányzó helyet kijelölni. Közoktatási és egészségügyi intézmények esetén az udvaron is tilos lesz a dohányzás. 2012. január 1-jétől háromhónapos türelmi idő lép életbe, ez alatt még nem szankcionálják a szabálysértőket.

A kampány során több lépcsőben tájékoztatják az embereket az új szabályozásról, a türelmi időszakban ki kell helyezni a tiltó és felvilágosító táblákat. Az, aki megszegi a szabályozást, 50 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat, az egyes intézmények szabálysértés esetén 1-2 millió forintra is bírságolhatók. A prevenció nem okoz majd adókiesést, annak társadalmi haszna két-három év alatt megtérül, forintosítható haszna nagyobb lesz.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek:
Vakságot is okozhat a dohányzás
A nemdohányzók szerint szükséges a dohányzás korlátozása
Dohányzás: nemcsak tüdőrákot, mellrákot is kiválthat
A kora reggeli dohányosoknál még nagyobb a rák kockázata
Inkább 2 kiló, mint 20 cigi
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Dohányosok az onkológiákon
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények

Top