Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia

A klinikai kutatások eredményei és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási döntése alapján jelenleg négyfajta ráktípusban alkalmazhatják az onkológusok a daganatok érfejlődésének gátlását célzó terápiát. Egyes vastagbélrákok és végbélrákok mellett az emlőrákos, tüdőrákos és veserákban szenvedő betegek meghatározott csoportjában bizonyították a terápia hatékonyságát.

A klinikai gyógyszervizsgálatok során eddig négy ráktípus esetében mutatták ki a daganatok érfejlődés-gátlásának hatékonyságát: az eljárás lényege, hogy a terápia során gátolják a ráksejteket abban, hogy kialakítsák saját vérellátásukat, s az oxigén- és a tápanyaghiány nyomán akadályozzák a tumor továbbfejlődését. Mivel azonban univerzális rákgyógyszer nem létezik, mint minden kezelés, az érfejlődés gátlása is csak szigorúan meghatározott körülmények fennállása esetén vethető be a daganatok ellen.

Kemoterápiás kombinációban alkalmazható a terápia egyes áttétes vastagbélrákos és végbélrákos esetekben, áttétes emlőrákban, előrehaladott vagy áttétes veserákban, illetve előrehaladott, áttétes vagy kiújult nem kissejtes, műtéttel nem eltávolítható tüdőrákban. Ezek ugyanakkor csak a fő szempontok, ezen túl minden egyes esetben a kezelőorvos felelőssége arról dönteni, hogy adott beteg konkrét stádiumában, a kísérőbetegségek, a korábbi kezelések figyelembevételével milyen terápiát javasol.

A pácienst tájékoztatni kell a lehetséges mellékhatásokról és arról is, hogy a klinikai vizsgálatokban résztvevő betegek ugyan rendszerint tovább élhettek jó életfeltételek között, ám mint csaknem minden terápiára, a célzott daganatgátló kezelésekre is igaz, hogy arra másként-másként reagálhatnak az egyes betegek. A kezelések egyébként sem minden esetben alkalmazhatók rutinszerűen: egyes esetekben az OEP-hez szakmai indokokkal alátámasztott méltányossági kérelmet kell benyújtani a terápia finanszírozása érdekében.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba
Vastag- és végbélrák ellen is küzdenek az érgátlással
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Sorvasztják az ereket áttétes emlőrákban

Top