Nem mindegy, hol töltjük életünk végét

Az Egyesült Államok egészségbiztosítási adataiból dolgozó Dartmouth Atlas of Health Care szerint államonként változatos képet mutat, hogy a gyógyíthatatlan rákbetegek részére milyen kezelést nyújtanak orvosaik. A friss riport szerint, ha a betegeket bővebb információval rendelkeznének a gyógyíthatatlan betegeknek fájdalommentes életet nyújtó hospice ellátásról, akkor minden bizonnyal többen választanák azt.

A kutatás szerint legmagasabb arányban az iowai Mason City-ben, az alabamai Dothamben, illetve az arizonai Sun Cityben volt a legelterjedtebb a palliatív terápia: itt a rákbetegek átlagosan több mint 14, illetve 13-13 napot töltöttek hospice ellátásban az életük utolsó hónapjából – adta hírül a Magyar Hospice Alapítvány hírlevele.

A kutatás arra is rámutat, aszerint is változatos a kép, hogy kórházban, vagy otthon, családi körben töltik-e utolsó napjaikat a betegek. Eszerint például a New York Állambeli Valhallában a betegek közel háromötöde ment el kórházban, míg az illinois-i Evastonban kevesebb, mint egyötöde. Kutatók szerint bár a hospice ellátás nemcsak a beteggel szemben kíméletesebb, hanem kevésbé költséges is, mint az agresszív terápiák az élet végén. Ugyanakkor rámutatnak, az orvosok és nővérek nem elég nyitottak az élet végéről szóló beszélgetésekre, gyakran ezért választják inkább az agresszív terápiát.

Kapcsolódó cikkek:
Hospice nõvér lett az év önkéntese
Méltósággal a legutolsó percig
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
A palliatív kezelés célja és jelentõsége

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Polcz Alaine és a rákbeteg gyerekek
Haldokló gyerekeket szolgálnak

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top