Nem mindegy honnan indul ki a tüdőrák

Mikroszkópos szerkezetét tekintve a tüdő rosszindulatú daganata több, mint negyvenféle formában jelentkezhet, attól függően, hogy a tüdőszövet mely rétegéből indul ki: a tüdő belső felületét bélelő hámrétegből, a benne található mirigyekből, a nagyobb légutakat alkotó porcszövetből.

A tüdő rosszindulatú daganatainak legnagyobb részét az alábbi négy típus teszi ki, s ezért ezek jelentősége a legnagyobb:

  • laphámcarcinoma
  • adenocarcinoma
  • kissejtes carcinoma
  • nagysejtes carcinoma

Amint arra a Webbeteg összeállítása kitér, nagyjából 10-15 százalékban találkozunk kevert sejtes carcinomával (a carcinoma elnevezés hámeredetet takar), amely onnan kapta nevét, hogy mikroszkóppal megtekintve szerkezete nem egységes, hanem többféle szöveti típus keveredését láthatjuk. Szintén 10-15 százalék a szövettanilag nem besorolható esetek száma. Ritkán kiindulhat a tüdőből melanoma malignum (a tüdőben található festéktartalmú sejtekből), amelynek leggyakoribb kiindulási helye egyébként a bőr; egyes esetekben pedig találkozhatunk a tüdő nyirokszövetéből kiinduló rosszindulatú daganattal (lymphoma).

Kapcsolódó cikkek:
A tüdőrák fajtái és típusai
Célzott biológiai terápiák a tüdőrák kezelésében
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Tüdőrákosként is káros a dohányfüst

Top