Nem szabad beletörődni a fájdalomba

Magyarországon manapság is sokan szenvednek olyan fájdalmaktól, amelyeket megfelelő orvosi beavatkozással, illetve gyógyszerekkel csillapítani, mérsékelni lehetne. A Kor Kontroll Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság nyílt napján a daganatos betegek fájdalomcsillapítása is napirendre kerül.  

A fájdalom csillapítására való törekvés valószínűleg egyidős az emberiséggel. Fájdalomcsillapításra utaló első írásos adat időszámításunk előtt 2250-ből származik. A fájdalomcsillapítás minden orvos alapvető és egyik legfontosabb tevékenysége és egyben kötelessége. A fájdalom amellett, hogy szenvedést okoz, megnehezíti a hétköznapi életvitelt, elvonja az ember figyelmét munkájáról, akadályozza a pihenést, az alvást, de fokozza a gépkocsivezetés kockázatát, ezáltal másokat is veszélyeztet. A tartósan fennálló nagy fájdalom mindezek mellett jelentősen ronthatja az emberi kapcsolatokat, elszigetelté teszi a beteget, megváltoztathatja viselkedését. A fájdalmat tehát csillapítani kell.

Sajnos igen sokan szenvednek tartós, krónikus fájdalmaktól, a leggyakrabban a fájdalmat a mozgásszervi megbetegedések és daganatos megbetegedések okozzák. A krónikus fájdalomtól szenvedő betegek komplex kezelése optimálisan az úgynevezett fájdalom ambulanciákon (esetleg fájdalom klinikákon) történhet, ahol több szakma képviselői (aneszteziológus, neurológus, radiológus, reumatológus, pszichológus…) dolgoznak.

A Kor Kontroll Társaság és a Magyarországi Fájdalom Társaság nyílt napján a különböző fájdalomcsillapítási módszereket is bemutatják. Az ingyenes rendezvény 2010. október 29-én, pénteken 9:30-tól az Eötvös Közösségi és Kulturális Színtérben (1067 Budapest, Eötvös u. 10.) lesz.

Program
9.30-9.40 Megnyitó és köszöntők

9.40-11.10 Ne hagyd, hogy fájjon!
Résztvevők: dr. Tajti János neurológus egyetemi docens, dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga alelnöke, dr. Embey Isztin Dezső fájdalom specialista, a Fájdalom Társaság alapító elnöke, dr. Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, dr. Berta András svájci professzor, dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója. Moderátor: B. Király Györgyi

11.10-11.30 Kegye János pánsíp művész koncertje
Moderátor: Bulla Bianka

Közben: 11.10-12.00 Sajtótájékoztató

11.30-13.00 Új módszerek-lehetőségek
Résztvevők: dr. Erőss Lóránd idegsebész főorvos, dr. Tajti János egyetemi docens, dr. Ortutay Judit reumatológus, dr. Budai Erika fájdalomterapeuta

13.00-14.00 Különleges esetek
Résztvevők: dr. Embey-Isztin Dezső és betegei

14.00-14.30 Tai-csi bemutató
Moderátor: Bulla Bianka

14.30-15.00 Tombola

A rendezvény ideje alatt 10 és 15 óra között különféle szűrővizsgálatokon is lehetőség nyílik részt venni.

Kapcsolódó cikkek:
Fájdalomcsillapítás a rákbetegségben
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelezõ!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Top