Nemcsak ajánlott, kötelező a tüdőszűrés!

Budapest teljes területén és több megyében július elsejei hatállyal kötelező tüdőszűrést rendelt el az illetékes tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A lakosság érdekében elrendelt szűrés nemcsak kötelező, hanem érdemes is részt venni rajta, mivel a vizsgálat ingyenes, az esetleges elváltozás pedig időben felismerhető, így könnyebben gyógyítható. A megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei által elrendelt kötelező tüdőszűrések folyamatosan nyomon követhetőek az ÁNTSZ honlapján.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szervének legfrissebb határozata értelmében a fővárosi és megyei tiszti főorvos a Budapesten, valamint a Pest megyei Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa és Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá ott huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében rendelte el a kötelező tüdőszűrést. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed.

Kötelező tüdőszűrés van még érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén, továbbá Csongrád megyében Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks, valamint Kistelek településeket érintően. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Egészségügyi Nonprofit Kft., a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Csenger Város Önkormányzata Népjóléti és Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Mátészalkai Területi Kórház Nonprofit Kft. és a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház területi ellátási kötelezettségébe tartozó települések lakosai számára 2013. május 7-ig írták elő a kötelező tüdőszűrést.

A tüdőszűrést ott rendelik el, ahol a TBC-s esetek száma emelkedést mutat, mivel a röntgenvizsgálat elsősorban a tuberkulózis felkutatását célozza. Emellett ugyanakkor a tüdő más elváltozásaira, például daganataira is fényt deríthet a vizsgálat még az előtt, hogy a betegség panaszokat okozna.

Kapcsolódó cikkek:
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Tüdőrák: Magyarország a világelső
Mi okozza a tüdőrákot?

Top