Nemzeti Rákellenes Nap: alkohol és betegjogok

Azért április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap dátuma, mert az 1902-ben alapított és az 1900-as évek elején már működő Országos Rákregiszter alapítója, dr. Dollinger Gyula 1849. április 10-én született. Az ő születésének évfordulója szolgáltat évről-évre apropót ahhoz, hogy a daganatos betegségek megelőzésére és gyógyítására irányuljon a figyelem.

A 2011-es Nemzeti Rákellenes Nap központi témája a rákbetegség és az alkoholos italok fogyasztásának összefüggése volt. A Magyar Rákellenes Liga ennek jegyében a Rák Világnap (február 4.) és a Nemzeti Rákellenes Nap (április 10.) közötti időre országos aktivitásokat szervezett e témában. A negyven alapszervezet által szervezett ismeretterjesztések, vetélkedők és rajzpályázatok az alkoholfogyasztás és a rák témakörét fedték le annak érdekében, hogy az alkohol, mint rákkeltő tényező is megjelenjen a köztudatban.

A Nemzeti Rákellenes Napon került sor az évente rendezett betegjogi konferenciára is, melynek témája “A tárgyesetbe tett beteg”. E konferencia előadásai arra hívták fel a figyelmet, hogy az egészségügyi törvényben lefektetett betegjogok miként valósulnak vagy nem valósulnak meg a hazai egészségügyi ellátás gyakorlatában. A kérdés azért aktuális, mert a bonyolult, műszerezett egészségügyi ellátásban könnyen lesz a beteg emberből a munka tárgya, és elvész a figyelmes, empatikus személyre szabott ellátás. Az amúgy is terhelő betegségtudat mellett mindez rontja a betegek közérzetét, és ennek következtében bizalmát, hitét és együttműködési készségét.

A rendezvényen az Önkéntesség Éve jegyében önkéntes segítők is bemutatkozhattak, illetve átadták Az év onkológusa kitüntetést is, amelyet ebben az évben a hatvani kórházban dolgozó dr. Nagy Emese érdemelt ki.

Kapcsolódó cikkek:
Betegjogok és Év Onkológusa választás
Többen keresik meg a betegjogi képviselőket
Milyen jogai vannak a rákbetegeknek?
A fájdalom csillapításához való jog

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top