Nemzetközi összefogást siettetnek orvosok és a rákbetegek

A szűrési programok egységesítése, elterjesztése és népszerűsítése mellett kardoskodtak a vastagbélrák és végbéldaganatok gyógyítói, valamint az érintett betegek képviselői egy brüsszeli konferencián.

Az Európai Unió tagállamaiban nagyon eltérő, hogy milyen kimenetelét tapasztalják a vastag- és végbélrákos megbetegedéseknek. Amíg több országban – például Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban, Dániában, Svájcban – csökkent a halálozási arány, máshol rosszabbodott a helyzet, utóbbi megállapítás sajnos különösen igaz Magyarországra is. Minderről azon a brüsszeli tanácskozáson esett szó, amelyre orvosok és kutatók mellett betegszervezetek képviselőit hívták meg.

A konferencián részrvevő dr. Vári Péter, a Meggyógyulhatsz Egyesület vezetőségi tagja a Daganatoserek.hu oldalt arról tájékoztatta: a legtöbb előadó a szűrések fontosságát hangsúlyozta. Az egységesen koordinált szűrések lehetősége mellett többen hangsúlyozták: nem elég a vizsgálatokat elérhetővé tenni, az is fontos, hogy azokon a kockázati csoportba tartozók valóban részt is vegyenek, felismerjék azt, hogy a megelőzés, illetve az időben való orvoshoz fordulás életet menthet.

A tanácskozás résztvevői ajánlásokat fogalmaztak meg az Európai Unió tagállamai felé, ebben egyebek mellett egy egységes intézkedési terv kidolgozását szorgalmazzák, valamint azt kérték, hogy az EU anyagilag is kiemelten támogassa azokat a kutatásokat, amelyek a szűrési programok fejlesztését célozzák.

Top