Nemzetközi összehasonlítás a betegségek ellátásáról

A drága egészségügyi rendszer nem feltétlenül biztosítja a legjobb minőségű ellátást – állapítja meg a legfejlettebb ipari államokat tömörítő OECD egyik tanulmánya. A nemzetközi összehasonlításra szolgáló minőségi mutatók fejlődést jeleznek az olyan súlyos betegségek kezelése terén, mint a daganatos megbetegedések. Viszont a krónikus betegségek, mint az asztma vagy a diabétesz ellátása, azok növekvő aránya ellenére, sok országban elmarad a jó gyakorlattól, ennek pedig rosszabb egészségi állapot és magasabb egészségügyi kiadások a következménye.

Amint arról a Health Online nyomán a Medical Online beszámolt, az USA és Kanada jó ellátással rendelkezik a rosszindulatú daganatos betegségek terén, ezekben az államokban többen vesznek részt a szűrővizsgálatokon is, mint más országokban, így számos daganatos beteg életét meg tudják menteni. Japánban szintén magasabb a rák túlélési aránya, mint a legtöbb országban.

Hollandia, Olaszország, Svájc és Németország jó alapellátást biztosít, csökkentve a krónikus betegek (pl. asztma vagy diabétesz) költséges kórházi ellátását. Ugyanakkor egyetlen OECD-ország sem nyújt magas minőségű ellátást minden területen. “Vannak lehetőségek minden ország számára, hogy fejlessze az egészségügyi rendszerét, s ezek a fejlesztések nem szükségszerűen jelentenek magasabb kiadásokat” – nyilatkozta Angel Gurria, az OECD főtitkára.


A tanulmány rávilágít arra, hogy az USA többet költ az egészségügyre, mint bármely más ország: 2007-ben 7290 dollárt egy főre, ami majdnem két és félszer annyi, mint az OECD-átlag 2984 dollár. Luxemburg, Norvégia és Svájc szintén sokkal többet költenek, mint az OECD-átlag. A skála másik végén Törökország és Mexikó helyezkedik el, ahol az egészségügyi kiadások az OECD-átlag kevesebb, mint harmadát tették ki.

Kapcsolódó cikkek:
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért

Az emberek fele rákbeteg lesz?
Itthon többen halnak meg rákban mint máshol
Egyenlõtlen esélyekkel küzdenek a rákbetegek
Hosszabb élet a gyógyszerek által

Top