Ön elégedett a háziorvosával? Díjra is jelölheti

Az utóbbi 100-150 évben folyamatos az értékvesztés, és ez a folyamat az elmúlt két évtizedben zuhanórepülésre váltott. Pedig mindenki sóvárog ezek után az értékek után, csak nem tudják, hogy érhetnék el. Ezért is nagyon jelentős az a mozgalom, amely az életminőséget javító háziorvosok megbecsülésének visszaállításáért indult. Mindezt Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója mondta a harmadszor útjára indított „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat bejelentésén.

Kásler Miklós, a pályázatokat elbíráló 13 tagú, neves szakemberekből álló zsűri egyik tagjaként arra is felhívta a figyelmet, hogy a legfontosabb most az, hogy helyreálljon a beteg és az orvosa közötti bizalom, ez ugyanis a társadalomban zajló értékvesztéssel együtt az utóbbi időkben szintén megingott – számolt be a pályázatról cikkében a Weborvos.

A zsűri egy másik tagja, Kiss Róbert is azt hangsúlyozta: egyre nagyobb szerepe van a háziorvosoknak abban, hogy az orvoslás tartós eredményeket érjen el. A Magyar Kardiológus Társaság leendő elnöke szerint ugyanis, míg a korszerű eszközökkel és technikákkal rövid idő alatt akár csodákat is el lehet érni, életeket lehet menteni, addig egyre kevesebb energia jut arra, hogy megtanítsák a beteget arra az új életmódra, amellyel tartós lesz a gyógyulása. Ezt a feladatot csak a háziorvosok tudják megoldani, azok, akiket az utóbbi időben számos méltánytalanság ért. A leendő elnök szerint vissza kell adni a családorvosok emberi méltóságát, amiben a pályázat is segíthet.

Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, a pályázat ötletgazdája bizakodó: a korábbi két pályázatra beérkezett több száz jelölés és több mint 100 ezer szavazat jelzi, hogy kezdeményezésük elérte célját. Ez pedig az, hogy javuljon a háziorvosok megbecsülése, erősítse a hitét a rendszeren belül lévőknek, és bejövőkének. Hiszen jelenleg a legégetőbb gond, hogy kevés fiatal orvos vállal praxist, a 300 milliós praxisalapból sem fogyott el a pénz a határidő lejártáig. Most folynak az egyeztetések a határidő meghosszabbításáról.

„Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatra a betegek jelöléseit és történeteit várják. A jelöléseket, gyógyulásuk történetét a www.azevpraxisa.hu ajánló oldalán küldhetik be 2012. november 30-ig. A történetek beküldése után a 13 tagú zsűri az általa legjobbnak ítélt 10-10 történetet javasolja a második körbe: tehát 10 itthoni és 10 Kárpát-medencei orvos történetét. Ezek felkerülnek az internetes oldalra, ahol szavazni lehet rájuk december 15. és december 31. között.

A sorrend alapján a díjazottak értékes ajándékokat kapnak, így például 2 EKG-t, 6db vérnyomásmérőt, 10 vércukormérőt, 50-50 ezer forint értékű ajándékcsomagot, 5 db szoftvert. De négy határon túli győztes megkaphatja a „Fiatalodj Széll Kálmán kastélyában” ajándékcsomagot is, azaz egy 6 napos anti-aging kúrát.

Kapcsolódó cikkek:
Az európai beteg napja
A jól informált beteg jobban is tud gyógyulni
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Interjú a betegek által díjazott onkológussal

Top