Összetart a mellrákos nők közössége

Több mint százötven résztvevővel zajlott le a mellrákos nőket összefogó civil közösség, a HER2 Klub vakációzáró-őszköszöntő találkozója Budapesten.
A 2007-ben alakult HER2 klub elnevezése az emlőrák egy gyakori típusára utal, a tagok közé azonban bárki érintett vagy érdeklődő beléphet. A negyedévente megtartott találkozókon érdekes orvosi témájú ismeretterjesztő előadásokat, az életmódba beépíthető praktikus tanácsokat hallhatnak az érdeklődők, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és fellépők feledtetik velük egy rövid időre gondjaikat.

Az őszi színek és a szüret jegyében szeptember elején megrendezett őszi klubtalálkozón dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus specialista a laikusok számára is közérthetően beszélt a rákgyógyítás modern eljárásairól. A doktornő mindenkit azzal biztatott, hogy a legmodernebb gyógyszerek ma Magyarországon is elérhetőek az onkológiai centrumokban. A gyógyítás már szinte minden daganatos esetben személyre szabott, a betegséget jól ismerő szakorvosok döntik el a kezelések mikéntjét, figyelembe véve az egyedi eltéréseket.

Varga Eszter pszichológus arról szólt, hogy hogyan lehet megbirkózni azzal az élethelyzettel, amikor áttét vagy kiújulás a diagnózis. A szorongás teljesen természetes egy ilyen helyzetben, ezen segít a kibeszélés.
– Érzelmi támogatást a családon és a gyógyító személyzeten kívül leginkább a hasonló gondokkal küzdőktől várhatunk. Ha valaki vallásos, annak javasolom, hogy lelkésztől vagy paptól is kérjen segítséget – ajánlja Varga Eszter, aki szerint érdemes a kezelés során felkeresni az onkológiai betegekkel foglalkozó kórházi pszichológusokat is. – A küzdelmeinkben mindig egyéni az utunk, de támogatással könnyebb átvészelni a vihart. Relaxációval és meditációval is próbálják egyensúlyba hozni lelküket.

Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke is mindenkit arra buzdított, hogy figyeljen önmagára és bajai ellenére se feledje élvezni a kellemes őszi napokat.
– Szeretnünk kell magunkat, a testünket. Egy ilyen remek hangulatú találkozót követően mindannyian felvillanyozódva térünk haza, a kellemes őszi hangulatban. Sokat ad minden találkozó, szükségünk van egymásra – fogalmazott.

– Bár én magam nem vagyok közvetlenül érintett, sok kedves ismerősöm az – mondta a modellként ismert Sütő Enikő. – Aki közülük jelzésként veszi a betegség megjelenését, és tudatos életmódváltással válaszolt, akár már búcsút is inthetett a daganatnak. Fontos számomra, hogy mindenki érezze,: ha baj éri, nincs egyedül.

A találkozón sikert arattak hastáncos produkciójukkal az Újjászületés Klub táncosai. A mellrákkal küzdő nőkből álló csoport színes, egzotikus előadásával megmutatta, hogy a nőiesség még a megbetegedés után is megőrizhető, illetve visszanyerhető. A fellépők mozdulataiból önbizalom és életöröm áradt. A klubdélutánt az otthon főzött, házi lekvárok versenye zárta, ahol a legnagyobb sikert az egészséges életmód jegyében természetes édesítőszerekkel elkészített gyümölcsös finomságok aratták.

Magyarországon évente körülbelül 7500 új mellrákos esetre derül fény. Napjainkban a korai stádiumban felfedezett betegek jó eséllyel gyógyíthatók. Már nem olyan távoli az az idő, amikor a rák több típusa is krónikus kórkép lesz, mint a cukorbaj, azonban érthető módon a legtöbben mégis elkeserednek az ijesztő diagnózis hallatán. A megnyerhető harchoz pozitív gondolatokra és hatalmas lelki erőre van szükség, ebben elengedhetetlenül fontosak azok a közösségek, ahol a rákot már sikeresen leküzdők fogják meg a rossz hírrel éppen most szembesülők kezét.

Kapcsolódó cikkek:
A HER2-pozitív mellrák és célzott kezelése
Emlõrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Nem minden nõ választja az emlõmegtartó mûtétet
Mellrák kezelések: hormonterápia és kemoterápia
Mellrák: célzott biológiai kezelések

Top