Pénzügyekben tervezünk, egészségben nem

Az egészségi állapothoz kapcsolódó félelmek általában életkorfüggőek, éppen ezért meglepő az a tény, hogy az emberek jóval nagyobb arányban készítenek az anyagi helyzetükre, mint egészségi állapotuk megőrzésére vonatkozó tervet – állapítja meg egy tanulmány, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége jelentetett meg hírlevelében.

A nők inkább hajlandóak elmenni az évenkénti egészségi ellenőrzésre, szívesebben kérnek tanácsot orvosuktól, s lelkesebben vesznek részt az egészségfejlesztő programokon és előadásokon is mint a férfiak. A nők és az 51 év felettiek több – a betegségek megelőzését célzó – információt szeretnének mint a férfiak és a 30 év alatti korosztály.

Az egészségtudatosságunk mértéke tehát függ az életkortól, emellett az is meghatározó, hogy melyik nemhez tartozunk. Az idézett felmérés egyik legnagyobb tanulsága, hogy miközben az optimális egészségi állapotunk megőrzése fontos számunkra, sajnos ez nem sarkall tettekre bennünket. E következtetéseket a közel 1500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt részvételével szervezett vizsgálat alapján fogalmazták meg a kutatók: a válaszadók egy kérdőív kitöltésével írták le véleményüket saját egészségükkel kapcsolatosan. A megkérdezettek az egészségre legnagyobb hatást gyakoroló tényezők között az életmódot, az emberi kapcsolatokat és a környezetet jelölték meg. Bár a felmérés nem Magyarországon készült, megállapításai vélhetően a hazai lakossággal összefüggésben is megállják a helyüket.

Kapcsolódó cikkek:
Szûrõvizsgálatok
Az önvizsgálat nem a nõk kiváltsága

Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtõl

Top