Rákbeteg sorstársak segítenek küzdeni egymásnak

Átadták a Kecskeméti Megyei Kórház Onkológiai Osztályán a régió első Onko Klubját. A fejlesztésre a kórház régóta készült már, hiszen több nemzetközi felmérés igazolja, hogy a betegek megfelelő tájékozottsága a szorongást csökkenti, a kontroll érzését növeli, fokozza az aktivitást és segíti a betegek együttműködését a kezelőorvosukkal a kezelés során.

A zsúfolt rendelések, a rendkívül leterhelt egészségügyi személyzet nem mindig képes az elvárásoknak megfelelni. Amint a Weborvos tudósításából kiderül, az eligazodást a kórház önkénteseiből alakult csoport tagjai ezentúl állandó jelenlétükkel és rendelkezésre állásukkal segítik.

– Az orvosok és a kórházi szakszemélyzet sajnos sokszor túlterhelt, és előfordul, hogy nem jut idő az aggódó betegek megnyugtatására, a lelkükkel való foglalkozásra. Havonta több száz daganatos páciens jár hozzánk kezelésre, esetenként hosszú órákat kell várakozniuk sorukra. Számukra óriási segítséget jelent egy olyan központ, amely a betegséggel járó nehézségek feldolgozását megkönnyíti. A kecskeméti onkológiai osztályon az Onko Klub létrehozását a betegszervezetekkel együtt terveztük meg. Szeretnénk, hogy az érintettek a kezelések mellett megfelelő háttértámogatást is kapjanak. Ugyan kórházunkban többféle betegklub és pszichológiai tanácsadás működik, viszont azt tapasztaltuk, ez nem mindig elegendő – mondta dr. Pajkos Gábor, a Kecskeméti Onkoradiológiai Centrum vezetője.

Kapcsolódó cikkek:
Sorstársközösségek: osztoznak bajban és örömben
A betegséggel lélekben is meg kell küzdeni
Civilek: sorstárskapcsolatok és érdekképviselet
Rákutatás a betegek részvételével (3.)

Top