Rákkockázat: ne üljünk sokat egy helyben!

Egy átfogó kutatás szerint elég, ha valaki rendszeresen sokat ül egy helyben és máris jelentősen nő a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. A szakemberek korábban is hangsúlyozták, hogy a rendszeres testmozgás hozzájárulhat a rák megelőzéséhez, ám az új kutatás ezt az irányelvet tovább pontosítja: mozogjunk rendszeresen és ne üljünk sokat egy helyben.

Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban aktívabb életmóddal akár 100 ezer vastagbél- és mellrákos eset kialakulása megelőzhető lenne évente. Az Origo hírportál által idézett szakemberek szerint azonban már nem elég a rendszeres testmozgás fontosságát hangsúlyozni, fel kell hívni a figyelmet a tartós egy helyben ülés veszélyeire is. Az Amerikai Rákkutató Intézet legújabb ajánlása szerint az ülő munkát végzőknek javasolt óránként legalább 1-2 perc “mozgásszünetet” beiktatni.

A European Heart Journal szakfolyóiratban megjelent kutatás ausztrál vezetője szerint minél többet ül valaki, annál nagyobb egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázata. Szerencsére rendkívül rövid, akár egy-két perces mozgás beiktatásával is csökkenteni lehet a kockázatot.

A mozgás rákmegelőző hatását kanadai tudósok is igazolták: eredményeik szerint a rendszeres testmozgás hatékonyan csökkenti a mellrák, a vastagbél- és a méhnyálkahártya daganatos megbetegedésének kockázatát – az aktív, mozgásban gazdag életmódot folytatók esetében megbetegedéstől függően akár 20-35 százalékkal.

Számos korábbi kutatás is bizonyította már, hogy a sok ülés káros az egészségre. 2010-ben például egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a napi hat óránál többet ülők esetében számottevően – nőknél 37, férfiaknál 18 százalékkal – nagyobb a 14 éven belüli elhalálozás kockázata, mint a három óránál kevesebbet ülőknél.

Három tipp ülő munkát végzőknek:
– Állítsunk be 60 percenként “mozgásszünet-emlékeztetőt” a számítógépünkön. Álljunk fel az asztaltól és sétáljunk egy kicsit a folyosón.
– Kérjük meg kollégánkat, hogy ücsörgés helyett sétáljon velünk egy probléma megvitatása közben.
– Telefonbeszélgetés közben álljunk fel és – amennyiben lehetséges – járkáljunk.

Kapcsolódó cikkek:
Miért kockázatosabb betegek a férfiak?
Mindenki felelős a saját egészségéért
Mozgással a mellrák ellen
Mozgással csökkenthető a vastagbélrák kockázata

Top