Rákkutatás: betegekkel a betegekért

A szakmailag arra felkészült onkológiai osztályokon a rutinszerűen alkalmazott gyógyszerek mellet olyan készítményeket is tesztelnek, amelyeket adott betegségtípusra ugyan még nem törzskönyveztek, ám az előzetes vizsgálatok alapján alkalmazásuk ígéretes.

A fővárosi egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiáján kezelt májrákos betegek szinte mindegyike, a vastagbéldaganatos páciensek 80 százaléka, a gyomorrákkal kezeltek 60 százaléka, a hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált pácienseknek majdnem a fele részese valamely kutatásnak.

– A gyógyszerkutatásban résztvevő betegeink miközben megkapják a szokásos kezeléseket, hozzájuthatnak olyan készítményekhez, amelynek bevetése még nem része a klinikai rutinnak – ecseteli a betegek számára elérhető előnyöket prof. dr. Bodoky György osztályvezető főorvos. Az osztályon nemcsak a daganatellenes kezeléseket tesztelik, újfajta fájdalomcsillapító, trombózisgátló és a betegség nyomán fellépő vérszegénységet kezelő terápiákkal is folynak klinikai vizsgálatok.

A klinikai centrumokban folyó vizsgálatokról a Rákgyógyítás közöl összeállítást.

Kapcsolódó cikkek:
Rákkutatás a betegek részvételével
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Nemzetközi összefogás a rákkutatásért

Top