Régiós összefogás a rákbetegek gyógyításáért

Tizenegy ország onkológusai tanácskoztak Budapesten. A Dél- és Kelet-Európai Kutató Onkológusok Csoportjának (SEEROG) orvosai hangsúlyozták: a gazdaságilag elmaradottabb helyzetben lévő országok kutatóinak együtt kell működniük annak érdekében, hogy tompítani lehessen az egészségügyi rendszerek elmaradottságából eredő hátrányokat.

Minden embernek felelősséget kell vállalnia saját egészségéért – hangzott a SEEROG orvosainak üzenete, amelyet budapesti konferenciájuk alkalmával fogalmaztak meg. A tanácskozás végén kiadott közös deklarációban hangsúlyozzák: a régióban a rák túlélési esélye kisebb mint az Európai Unió régi tagállamaiban, ezen pedig közös erővel változtatni kell.

A rák 30 százalékban megelőzhető, 30 százalékban pedig korán felismerhető, s ez az alapja a sikeres kezelésnek. éppen ezért a közegészségügy a megelőzésen és a korai felismerésen, illetve a legkorszerűbb kezelések biztosításán keresztül tudna óriási lépéseket tenni a rák elleni harcban.

Sok ember él ma Dél- és Kelet-Európa országaiban, akik nem kapják meg időben a nekik megfelelő terápiát, ezért közösen kell tenni az esélyek kiegyenlítésért, azért, hogy a gyógyszerekhez és terápiákhoz való hozzáférésben ne legyenek különbségek – fogalmazott a zárónyilatkozat, amelyben az orvosok hangsúlyozták annak fontosságát is, hogy a régió egészségügyi intézményei minél több gyógyszerkutatásban vegyenek részt, ezzel is gyorsabbá téve a legújabb terápiák elérését a betegek számára.

Kapcsolódó cikkek:
Az orvos csak úgy segíthet, ha találkozunk vele
Itthon többen halnak meg rákban mint máshol
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Top