Rendületlenül keresik, hogy kik az ideális orvosok

Idén is pályázat keretében keresik az Év Orvosát. A díjra betegek is jelölhetik az általuk legjobbnak tartott és elismerésre méltó orvost, ám ezúttal a végső döntés meghozatalában a szakma véleménye kap nagyobb hangsúlyt.

Olyan kiemelkedő orvos-személyiségeket kívánnak kitüntetni az idei, ötödször megrendezett Jubileumi Astellas-díj – Az Év Orvosa Pályázaton, akiknek munkássága és személyisége nemcsak a konzervatív, hanem a korszerű értékrend szerint is példaként állítható nemcsak a kollégák, hanem a betegek elé is – idézi a díj célkitűzéseit a Weborvos cikke. A pályázat célja, hogy az orvos-beteg kapcsolatban az utóbbi évek negatív hírei miatt megingott bizalom helyreálljon, visszakapja az orvosi hivatás a megbecsültségét.

Az idei Év Orvosa-díj annyiban lesz más, mint a korábbi években, hogy a betegek szavazatai mellett nagyobb hangsúlyt kap a szakma véleménye. Dr. Ertl Tibor, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: az orvosi szakma iránt csökkenő megbecsülés, a társadalom bizalmatlansága visszahatott magukra az orvosokra is. A kiégettség, a fásultság, a jövőkép nélküliség az ellátás színvonalát is veszélyeztetheti. Ezért is fontos, hogy van egy ilyen díj, ami az orvosok önbecsülését erősítheti. A MOTESZ elnöke beszélt arról is, hogy az idén a jelölésben és a zsűrizésben is sokkal nagyobb szerepet kapó orvosok és szakmai szervezetek olyan szigorú kritériumok alapján válogatnak, hogy garantálhatja a szubjektumoktól mentes díjazást, biztos, hogy a legkiválóbb orvosi tevékenységeket tüntetik ki majd.

Az idei pályázaton a korábbi évekkel ellentétben nem három, hanem a közönségdíjas doktoron kívül még öt orvos nyerheti el az Év Orvosa díjat és a vele járó pénzjutalmat. Az öt díjazott egy-egy kategóriának a jeles képviselője lesz, ezek: az alapellátás, a diagnosztika, a sebészeti jellegű, a konzervatív jellegű orvosi szakterületek, valamint a krónikus betegellátás – rehabilitáció. A 2011-es pályázatra az eddigiekkel ellentétben nem a betegek jelölik majd az orvosaikat, hanem a MOTESZ tagegyesületei, a kórházak és klinikák szakmai vezetői, a Társadalmi Tanácsadó Testület tagjai, szakmai érdekvédelmi és civil szervezetek és a korábbi Év Orvosa pályázaton jelölt kollégák választhatnak.

A betegek sem maradnak ki az idén sem, megkapják ugyanúgy a lehetőséget, hogy gyógyulásuk történetével ajánlják orvosukat. Ezt az ajanlomazorvosom@astellasazorvosokert.hu email címen tehetik majd meg. A különbség csupán az, hogy a jelölő szakmai szervezetek döntik el, a betegek által javasolt orvosok közül beválogatnak-e valakit saját jelöltjeik közé. Az Év Orvosa díjra ajánlott, várhatóan több tucat orvos két szűrésen is átesik, mielőtt a zsűri kiválasztaná a legkiválóbbakat. Az első szűrés után felkerül a nevük az internetre és a betegeknek lehetőségük lesz kiválasztani közülük a közönségdíjas Év Orvosát. A többiek közül a második szűrés után kategóriánként 3-3, azaz 15 orvos marad, akiknek nemcsak munkásságát, hanem emberségét, társadalmi szerepvállalását is megvizsgálja majd a zsűri és ez alapján dönt.

Az Év Orvosa Pályázat 2011. hivatalosan október 14-én, pénteken indul, ekkortól ajánlhatnak orvost a betegek és állíthatnak jelöltet a szakmai szervezetek. December közepétől szűri a zsűri a jelölteket, akik közül végül 2012. február 8-9-én választják ki a legjobbakat. A közönségdíjra december 17. és február 5. között lehet szavazni.

Kapcsolódó cikkek:
Interjú a betegek által díjazott onkológussal
Nagy Bandó András: “Minden nap ajándék”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Egyre jobban ismerik a patológusok a betegségeket

Top