Sajtókampány: Ne várjunk tétlenül a májrákra!

Cikkek, riportok a májcirrózisról és a májrákról, hogy időben felfedezzék és kezeljék a bajt. Ezzel a célkitűzéssel hirdet pályázatot a Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Egészségügyi Szakosztálya az ország valamennyi szerkesztőségének munkatársa számára.

Magyarországon legtöbbször éveken át fennálló májzsugor (cirrózis) talaján alakul ki a májrák: a rosszindulatú elváltozás rendszeres ultrahangvizsgálattal időben felfedezhető, ennek ellenére sokszor túl későn szembesülnek a betegek a bajjal.

A sajtópályázat keretében olyan híradásokat, riportokat várnak, amelyek növelik a lakosság ismereteit, amelyekből kiderül, hogyan előzhető meg és ismerhető fel a májrák, milyen szűrési lehetőségek adottak, miért fontosak a rendszeres kontrollvizsgálatok a veszélyeztetett betegek számára, mi a különbség a májrák és a májáttétek között, mit tehetnek a háziorvosok, a sebészek, az onkológusok és a betegek a gyógyulásért, az életkilátások javításáért.

Az elérhető olvasók, hallgatók, nézők számától függetlenül egyaránt várják a helyi, a megyei és az országos napi-, heti- és havilapokban megjelent írásokat, online tartalmakat, a rádiókban elhangzott vagy televíziókban vetített interjúkat, riportokat, tudósításokat. Pályázni a májrákról 2011. március 15. és 2011. június 15. között megjelenő alkotásokkal lehet. Az írott pályázatok terjedelme 3-10 ezer karakter, a rádiós és televíziós műsoroké 2-20 perc lehet. A pályázatokat orvosi-újságírói szakmai bírálóbizottság értékeli.

A műfajok és médiumok esélyegyenlőségének jegyében a díjazottak között a zsűri nem állít fel sorrendet: hárman részesülnek 200-200 ezer forint díjazásban. A kiírók fenntartják a jogot különdíj adományozására is. A pályázatok beérkezési határideje: 2011. június 20. Eredményhirdetés és díjkiosztó 2011. július 28-án a Hepatitis Világnapon lesz.

További részletek a sajtópályázat médiapartnere, a Rákgyógyítás oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és májáttét
Májrák gyógyítása: mire van ma lehetõség?
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok

Top