Sokkal többeknek meg kellene vizsgálni a vastagbelét

Hiába számít vezető haláloknak a vastagbélrák, hiába jól szűrhető és megelőzhető, nagyon kevesen járnak szűrésre. Magyarországon a második leggyakoribb, nőknél időnként az első helyen lévő daganatféle a vastagbélrák. Egy évben több mint tízezer új megbetegedést fedeznek fel, és ötezer felett van azok száma, akik ebben a betegségben halnak meg.

– A vastagbélrák nagyon jól szűrhető daganat – idézi az otvenentul.hu internetes portál cikke dr. Bene Lászlót, a Magyar Magán Gasztroenterológusok Társaságának elnökét.  – Az esetek 90 százaléka felfedezhető nagyon korai előállapotában, mert 90 százalékban a vastagbélpolip fajul rosszindulatúvá.

– Létezik Magyarországon ilyen jellegű szűrőprogram?

– Sajnos országosan szervezett szűrőprogram nincs, csak lokális, kis esetszámot átfogó programokat szerveztek az elmúlt időszakokban. Holott ha szervezett szűrőprogram keretében megtörténne az 50 év fölötti lakosság szűrése, akkor igen jelentős mértékben lehetne a rákhalálozást csökkenteni. Egyrészt a rák előfordulását is lehet csökkenteni, mert nem alakul ki rák azzal, hogy korai stádiumban leveszik a polipokat. Másrészt a rákhalálozást azért lehet csökkenteni, mert sokkal több lesz a korai szakaszban felfedezett daganat. Ha egy vastagbélrákot a korai szakaszban fedeznek fel, 90 százalékos a túlélés aránya. Ehhez képest Magyarországon az esetek 30 százaléka ma is úgy kerül szakember elé, hogy késői stádiumban van, amikor már műtétet sem nagyon lehet végezni.

– Mikortól érdemes ilyen vizsgálaton részt venni?

– A nemzetközi standard szerint 50 éves kortól szokás szervezni a szűrést, mert az 50 év felettiek körülbelül 20 százalékánál lehet olyan polipokat találni, amelyek rák-előállapotok lehetnek. Ha ezeket a szűréssel megtaláljuk és eltávolítjuk, akkor abból már nem lesz rák. Csak a saját praxisomban legalább 20-30 esetről tudok, amikor levettem egy polipot és abban rosszindulatú sejteket talált a szövettani vizsgálat. A betegeket azóta is követem és nincs rákjuk. Ha egy fél évvel, egy évvel később veszem le, már daganatot észleltem volna, amit már nem tudok endoszkóposan gyógyítani. A vastagbélrák kialakulása 10-15 évet vesz igénybe, tehát nagyon hosszú idő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy elkapjuk ezt a megelőző állapotot. A nőgyógyászati rákszűrésénél is a méhnyakkarcinómát előzik meg azzal, hogy citológiai mintát vesznek, és ha abban gyulladásos sejteket találnak, elvégzik a megfelelő beavatkozást, és ezzel megelőzik a rák kialakulását. A méhnyakrák előfordulása a szűrésnek köszönhetően az utóbbi 10 évben csökkent, miközben ennek a daganatnak az előfordulása egyébként is körülbelül egynegyede a nőknél évente diagnosztizált vastagbélráknak!

– Milyen módszerrel történik a szűrés?

– A világon a szűrés elfogadott módszere a kolonoszkópia. Másfajta próbálkozások is léteznek, például CT-vel kombinált kolonoszkópia, de az nem tud mintát venni a vizsgálat közben, míg kolonoszkópia közben az esetleges növedékek azonnal levehetők, és ez még csak a beavatkozás idejét sem növeli meg. Ha a kolonoszkópia eredménye negatív volt, akkor ha azt jó helyen és jó minőségben végezték el, utána a páciens az esetek 90 százalékában 5-8 évig védett attól, hogy vastagbélrákja legyen.

– Hogy történik a vizsgálat és hogyan kell rá felkészülni?

– A legfontosabb dolog, hogy a bél tiszta legyen, mert a székletszennyezés akadályozza a nyálkahártya megítélhetőségét. Szerencsére ma már nagyon korszerű béltisztítók vannak, amelyek minimálisan viselik meg az embert. A béltisztítótól elvárható, hogy hatékony legyen, tehát valóban kitisztítsa a belet, a beteg számára könnyen használható legyen, azaz meg tudja inni, ne kelljen nagyon sok folyadékot fogyasztania hozzá, és ne legyenek komolyabb mellékhatásai. A páciens megissza a hatóanyagot egy pohár vízben feloldva, az anyag hasmenést okoz, és így eltávolítja a béltartalmat. Hogy hatékony legyen, általában három liter vizet meg kell inni a béltisztítás folyamata alatt. A vizsgálat előtt 12 órával kell elkezdeni a tisztítást, ha reggel van a vizsgálat, előző délután érdemes megcsinálni, ha este, akkor a vizsgálat napjának reggelén. Aznap csak ezt az anyagot és minél több folyadékot fogyaszt az illető, illetve előtte három nappal már kerüli a rost fogyasztását. Magáról a vizsgálatról azt kell tudni, hogy kellemetlen, mert a bélbe bedugnak egy csövet. Ehhez a belet levegővel kell felfújni, hogy látni lehessen, ami kellemetlen érzést okoz, ezért ma a világon mindenütt törekszenek ennek a kellemetlenségnek a minimalizálására. A magánrendelők nagy része automatikusan altatásban végzi a beavatkozást, de kórházi körülmények között is szedálást alkalmaznak. A narkózisban végzett kolonoszkópia ma a legbiztonságosabb megoldás, a beteg semmiről nem tud, csak akkor ébred fel, amikor már készen is van.

Kapcsolódó cikkek:
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Vastag- és végbélszűrés
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
A vastagbéltükrözés megelőzheti a vastagbélrákot
A sebészek a béltükrözést pártolják

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top