Sokszor véletlenül fedeznek fel daganatot

A képalkotó vizsgálatok során az orvosok a páciensek közel 40 százalékánál tárnak fel daganatot, aneurizmát vagy valamilyen fertőzést – pedig nem is keresték.

Az amerikai Mayo Klinika kutatói összesen 1426 olyan ember adatait elemezték, akik egy 2004-es tanulmány miatt valamilyen képalkotó vizsgálaton estek át és azt találták, hogy a páciensek 39,8 százalékánál fedeztek fel ezekben az esetekben véletlenül valamilyen betegséget. Amint arról a Lifenetwork beszámolt, a felfedezés gyakorisága az életkor előrehaladtával egyre nőtt, a leggyakrabban a has, a mellkas vagy a kismedence CT-vizsgálata, továbbá koponya-MR során találtak valamilyen betegséget.

Az eredményeket az Archives of Internal Medicine folyóirat szeptember 27-i számában tették közzé. “A tanulmány bemutatja, hogy egyes képalkotó eljárások során gyakran derül fény hasonló véletlen leletekre” – írta a szerző, dr. Nicholas M. Orme. “Ez lehetőséget ad arra, hogy korán diagnosztizálhassunk tünetmentes, de az életet fenyegető betegségeket, azonban lehetséges az is, hogy egy jóindulatú folyamatot kezdünk el így feleslegesen és drágán kivizsgálni, majd kezelni.”

A gyanús leletekkel kapcsolatban konkrét tervekre van szükség, vélik a kutatók. “Ha a képalkotó vizsgálatok során készült leleteket minden esetben radiológus értékeli, abból a betegek kis csoportja valóban profitálhat.”

Kapcsolódó cikkek:
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, CT, RTG, MR, PET…
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis

Top