Sorban állnak az új gyógyszerek

Az idei 300,04 milliárd forinthoz képest kétmilliárddal kellene növelni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jövő évi gyógyszerkasszáját ahhoz, hogy végre a támogatotti gyógyszerkörbe kerüljön az a 17 innovatív orvosság, amely egy éve vár a befogadásra – mondta Molnár Márk Péter, az OEP ártámogatási főosztályának vezetője. Ezek elsősorban onkológiai, szív- és érrendszeri betegségek gyógyszerei.

Amint arról a Világgazdaság beszámolt, Molnár Márk Péter elemzéseik alapján azt is valószínűsíti, hogy a 2010-es várható gyógyszerkiadásuk – változatlan szabályozás esetén – 355-365 milliárd forint lesz, így ha az idei költségvetés összegével számolnak jövőre, az nem fedezi a tényleges kiadásokat.

Szolyák Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: ha elmaradna az említett 17 új készítmény tb-listára kerülése, igencsak lemaradna az OEP és csorbulna a hazai betegellátás, pedig jövőre további 69 új készítmény kerül a piacra. Nem lehet egyetérteni a pusztán fiskális kényszer szelekciós szerepével, hiszen az innovációra szükség van. Az új készítmények a hatásos terápia mellett jelentősen csökkentik a táppénzes állomány időtartamát és a biztosító kiadásait is – érvelt.

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke azt mondta: a jövő évi költségvetés végszavazása után döntenek az egy éve tb-támogatásra váró vadonatúj orvosságok sorsáról. Valószínűleg nem fogadhatja be mind a 17 várakozó készítményt a biztosító, ugyanis a költségvetés keretszámai adottak. Ezért úgy tud befogadni új orvosságokat a támogatotti körbe, ha a már kevésbé hatásos szereket törli a listáról. Azaz a bővítés feltétele a szűkítés, ám erről a szakmának kell döntenie.

Kapcsolódó cikkek:
Mi lesz az eredeti onkológiai gyógyszerekkel?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idõvel
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket
Kinek jusson korszerû gyógyszer?

Top