Szegedre tartanak a mellrák gyógyítói

A negyedik Szegedi Emlőrák Szimpóziumot szervezi meg a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikája 2011. szeptember 16-18 között. Immár hagyomány, hogy a programban az egy teljes napot kitöltő továbbképző előadások mellett esetmegbeszélő ülés, tematikus munkacsoportok és tudományos előadások legyenek. A továbbképző referátumok egyik fő témája a helyileg előrehaladott emlőrák ellátása lesz, a fennmaradó időben pedig az emlőrák minél hatékonyabb, személyre szabott terápiájával összefüggő időszerű témákat tárgyalják, mint a molekulárisan célzott terápiák vagy a modern sugárterápiás eljárások kérdésköre.

Az egyes szakterületek különféle aspektusait külföldi és hazai szaktekintélyek fogják ismertetni az orvosi konferencián. Az orvosok választhatnak, hogy az egy időben, párhuzamosan zajló képalkotó diagnosztikai, patológiai, sebészeti, onkológiai és sugárterápiás munkacsoport közül mely munkájában vesznek részt, ezután kerül sor a tudományos előadások fórumára.

Amint arra a szervezőbizottság rámutat, a daganateltávolító műtéteket megelőző, úgynevezett neoadjuváns szisztémás terápiák elterjedése indokolja a különféle szakmák szempontjainak megismerését a kezelési eredmények és a szakmaközi együttműködés javítása érdekében. A munkacsoportok fő témája ugyancsak a helyileg előrehaladott emlőrák elsődleges műtét előtti szisztémás kezelésével kapcsolatos együttműködés lesz.

A programból kiderül: az előrehaladott emlőrák hormonkezelése, a melldaganatok áttétjeinek kezelése, a műtéti technikák fejlődése és a rekonstrukciós sebészet lehetőségei éppúgy napirendre kerülnek, mint a célzott onkológiai terápiákkal – köztük a daganatok érfejlődését gátló kezelésekkel – kapcsolatos tapasztalatok, illetve a sugárterápia megtervezésének, s kivitelezésének kérdései.

Kapcsolódó cikkek:
Az emlőrák célzott biológiai kezelései
Klinikai kutatások emlőrákos asszonyok bevonásával
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Bangó Margit és a mellrák: énekek a kórházi ágyon
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm

Top